Terrorisme i Europa: Spania

Hovedmistenkt for Madrid-terroren tatt
Italiensk politi har arrestert en egyptisk mann som regnes som hjernen bak bombene som drepte 191 mennesker i Madrid den 11. mars.

Aftenposten 9.6.2004
Pågrepet
Rabei Osman Sayed Ahmed (32), kjent som «Mohammed Egypteren» ble tatt i Milano da politiet i flere europeiske land slo til mot islamistiske grupper i går.
Terror-razzia. Arrestasjonen av den angivelige hovedmannen bak terrorangrepet mot fire lokaltog i Madrid den 11. mars var en del av en aksjon mot militante islamister i går som omfattet flere europeiske land.
Den italienske innenriksministeren Guiseppe Pisanu sier operasjonen rettet seg mot en «farlig gruppe terrorister nær knyttet til Al-Qaida», som hadde planlagt flere angrep, melder nyhetsbyrået Reuters.
Politiet i Milano arresterte Rabei Osman Sayed Ahmed (32), kjent som «Mohammed Egypteren» og minst en annen mann knyttet til bombeangrepet som drepte 191 mennesker i Madrid den 11. mars i år.
En talsmann for det spanske innenriksdepartementet sier Ahmed regnes som hjernen bak angrepet den 11. mars, ifølge Reuters. Den italienske innenriksministeren sier han var en av hovedmennene bak Madrid-bombene.
Flere tatt
Også belgisk politi arresterte i går 15 personer som er mistenkt for å ha planlagt terrorangrep, ifølge NTB/Reuters. Pågripelsene skjedde samtidig med at politiet i Italia, Spania og Frankrike aksjonerte mot mistenkte terrorister.
Ifølge belgisk politi er det jordanere, egyptere, palestinere og marokkanere blant de arresterte. Det er ikke kjent om noen av de arresterte i Belgia kan knyttes til terrorangrepene i Madrid 11. mars.
Ahmed er blitt knyttet til tunisieren Serhane ben Abdelmajid Farkhet som ledet terrorangrepet i Madrid og som ble drept da han og seks andre mistenkte sprengte seg selv i luften i Madrid idet politiet kom for å arrestere dem den 3. april.
Ahmed ble arrestert i Milano etter at den spanske dommeren som leder etterforskningen av terrorangrepet i Madrid skrev ut en arrestordre på ham. Han ble pågrepet etter at italiensk politi og etterretningstjeneste etter en tre måneder lang jakt klarte å finne ham gjennom telefonsamtaler.
Ahmed har tidligere bodd i Spania før han kom til Italia for å livnære seg som husmaler. Han ble pågrepet i utkanten av Milano i et av seks raid i byen. En uidentifisert mann som opplyste at han var palestiner ble tatt samtidig, opplyser Maurizio Romanelli, etterforskningsdommer i Milano.
– De var høyst mobile og vi kunne ikke vente med pågripelsen, sa han på en pressekonferanse i Milano i går. Han la til at eventuelle nye angrep som gruppen planla sannsynligvis ville ha funnet sted utenfor Italia. 
Både Ahmed og den andre mannen som ble arrestert i Milano ble i går siktet for å ha inngått en sammensvergelse for å begå en terrorhandling. En domstol i Madrid kommer nå til å be om å få utlevert Ahmed, som man mener leder en marokkansk radikal islamistisk gruppe.
Så langt er 20 mennesker blitt siktet for å ha vært involvert i Madrid-bombingen, seks av dem er siktet for massemord. 14 sitter fengslet, mens resten er løslatt mot meldeplikt. 
Italiensk politi har siden terrorangrepet mot USA den 11. september 2001 arrestert mange mennesker mistenkt for terrorvirksomhet. I november i fjor opplyste politiet at de hadde knust et nettverk mistenkt for å rekruttere selvmordsbombere på vegne av Ansar al-Islam, gruppen som tidligere var ledet av mullah Krekar. Italiensk politi var også i Norge for å gjennomføre et rettslig avhør av Krekar. 
Politiets sikkerhetstjeneste sa til Aftenposten i går at de ikke kunne kommentere hvorvidt Norge hadde bidratt til gårsdagens aksjon, men de bekrefter at Norge deltar i et europeisk etterretningssamarbeid.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: