Telefonnumre knytter Krekar til Al-Qaida

Mullah Krekar skal ha hatt to telefonnumre til antatte Al-Qaida-medlemmer på seg da han ble arrestert av nederlandsk politi i september i fjor. Økokrim tok for få dager siden kontakt med italiensk politi for å få opplysninger om saken.
Aftenposten 23.5.2003
ROBERT GJERDE

Økokrim tar affære . Førstestasadvokat Erling Grimstad bekrefter overfor Aftenposten at Økokrim nylig fikk nye opplysninger i Krekar-saken som gjorde at de tok kontakt med italiensk politi. Han vil ikke bekrefte at det er en telefonliste med to numre til to personer som italiensk politi knytter til Al-Qaida som er bakgrunnen for henvendelsen til Italia.

Flere har knyttet terrortrusselen mot norske mål i muslimske land til den norske straffeforfølgning mot mullah Krekar. Sjefredaktør Abdel Bari-Atwan i den ledenske pro-arabiske avisen sa til Stavanger Aftenblad i går at det er kjent sak i den muslimske verden at Norge forbereder sak mot mullah Krekar.
– Det kan være mer enn nok til å utløse slike trusler, sier han.
– Mindre sannsynlig

Direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) mener derimot at de to Al-Qaida-mistenkte i Krekars adressebok ikke styrker teorien om at Krekar er årsaken til terrortrusselen.

– På grunn av måten Al-Qaida er bygget opp, tror jeg det er mindre sannsynlig. Det er ikke en sentralisert organisasjon, men består av mange grupper som delvis konkurrerer. Gruppene utvikler sine egne terrorplaner, og prøver så å få aksept og økonomisk støtte for planene oppover i systemet. At Krekar hadde telefonnumrene til to Al-Qaida-mistenkte i Italia, styrker derfor ikke teorien om at hans person har noe med terrortrusselen å gjøre, mer han.
Førstestatsadvokat Erling Grimstad sier han tok kontakt med italiensk politi fordi «vi fikk nye opplysninger som vi synes er interessante». Han viser bl.a. til reportasjer i flere amerikanske aviser.

Reportasjer
Los Angeles Times skrev 28. april at to kurdere med oppholdstillatelse i Italia ble fengslet i august 2002, mistenkt for å ha samarbeidet med Al-Qaida-toppen Abu Musab Zarqawi. Han skal ha ledet en treningsleir for opplæring i bruk av kjemiske og biologiske våpen i Herat i Afghanistan. Avisen viser til italienske rettsdokumenter der det går frem at de to kurderne var i telefonisk kontakt med Zarqawi. Kurderne skal ha forberedt operasjoner for Ansar al-Islam, i forbindelse med at Al-Qaida fikk opprette treningsleirer i Ansar al-Islams område i Nord-Irak etter at krigen brøt ut i Afghanistan.

Det er telefonnumrene til disse to kurderne som skal ha blitt funnet på Ansar al-Islams daværende leder, mullah Krekar, da han ble arrestert en måned senere, i september i fjor.
Mullah Krekar sier til Aftenposten, gjennom sin advokat Brynjar Meling, at han tror han hadde ett italiensk telefonnummer på seg da han ble arrestert, og at det var til en kontaktperson i en moské i Italia i forbindelse med noen foredrag som mullah Krekar holdt i Italia i 1992.
– Han sier han ikke har brukt det ene telefonnummeret siden 1992, sier Meling.
– Erna Solberg har allerede brukt mullah Krekar som symbol på sin handlekraft. Carl I. Hagen som symbol på innvandringspolitikken og USA som for Irak-krigen. Hvis også Al-Qaida nå bruker ham som symbol, føyer de seg bare inn i en lang rekke. Det sier mullah Krekars advokat Brynjar Meling til Aftenposten. Krekar selv ønsker ikke å snakke med Aftenposten, men Meling understreker at det er Krekars synspunkter han formidler.
Tilknyttet moské

Kurderne var tilknyttet en av to moskeer, Via Quaranta-moskeen i Cremona og en moské på Viale Jenner i Milano, som italiensk påtalemyndighet mener har vært baser for å rekruttere terrorister siden slutten på 90-tallet.

De to kurderne skal, igjen ifølge rettsdokumenter, ha samarbeidet med imamer i Milano og Cremona for å rekruttere radikale muslimer til krigføring i nordøstlige Irak. Ifølge italiensk politi skal de også ha skaffet penger gjennom å smugle illegale flyktninger, inkludert ekstremister, til Europa.
Mullah Krekar er i Norge bl.a. siktet for å ha planlagt og forberedt terrorhandlinger.

– Etterforskningen er også knyttet opp mot andre temaer som ikke inngår i siktelsen, sier Grimstad. Han ønsker ikke å si hvilke «temaer» det dreier seg om.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: