Stuxnet-viruset har satt Iran to år tilbake

En tysk dataekspert Jerusalem Post har vært i kontakt med, fastslår at Stuxnet, dataviruset som har angrepet styringssystemet for Irans atomsentrifuger, har hatt en meget stor effekt på landets atomvåpenprogam. Faktisk så mye som to år kan landet ha blitt satt tilbake i sin utvikling. Israel er en av de få mistenkte bak dette utrolig sofistikerte viruset, som kun angriper maskiner som styrer maskinene bak den avanserte prosessen med å anrike uran.
Tyskeren Langer var en av de første som analyserte dataviruset Stuxnet, og forteller på telefon fra Hamburg at det vil ta Iran to år for å komme tilbake der de begynte. «Dette har vært omtrent like effektivt som et militært slag, men det er enda nedre fordi det ikke medfører noens død, og heller ikke en fullskala krig. Fra et militært perspektiv var det en stor suksess.»
Ifølge Langer, er det beste Iran kan gjøre, å ta ut samtlige av de maskinene som er infisert, for så å erstatte dem med friske maskiner. Men det er viktig at også de nye maskinene sjekkes når de kommer fra kontraktører utenfra. Iran har generelt sett dårlig standard på IT-sikkerhet, noe som ikke gjør det lettere å fjerne dette programmet, som han betegner som «det mest avanserte og aggressive malwareprogrammet i historien.»
Etter eventuelt å ha skiftet ut alle maskinene, må de begynne å bygge sentrifugene på nytt ved Natanz, og så må de kanskje også kjøpe en ny turbin i Bushehr-reaktoren, mener eksperter. Alt dette vil ta tid.
Spekulasjoner mange steder går nå på at det kan være Israels militære enhet «Unit 2800» som er viden kjent for sin teknologiske kapasitet, eventuelt sammen med USA, eller bare USA, som står bak dette avanserte programmet.
Programmet inneholder 15000 kodelinjer, og må ha tatt flere år å utvikle, mener eksperten.
Israelske talsmenn er som vanlig svært tilbakeholdne med å kommentere slikt, men nylig kom det fra militære talsmenn en bekreftelse på at Iran har store problemer i sin utvikling av sine kjernefysiske anlegg. En webside som drives av Tofino Security har mye stoff om viruset, og har i den senere tid registrert mye trafikk fra nettopp Iran. De sier de hadde besøk fra Iran bare en sjelden gang i fjor, mens nettbesøk fra landet har eksplodert i det senere.
Jerualem Post
Tidligere artikler på SMA web om Stuxnet:
Iran stanser anriking: Stuxnet-viruset mistenkt
Bushehr-reaktoren antas å være målet for Stuxnet
Iran mistenkes for å ha henrettet medarbeidere
Historien om Esther brennaktuell i 2010
Les også
Teknisk Ukeblad: Stuxnet er et militært våpen
[ad name=»Google Adsense 728×90″]Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: