Spent i Persiabukten

Som en motvekt til de stadig mer aggressive truslene fra Iran mot USA’s militære styrker i regionen, har Washington frigitt hangarskipet «USS Truman» fra sin tjeneste som støtte for Afghanistan i Det arabiske hav, og overført den til Dubai på motsatt side av Oman-gulfen og Hormuz-stredet. Skipet har tusenvis av marinesoldater ombord.
DEBKAfile’s militære kilder mener at det iranske ubåtangrepet på en japansk supertanker med olje i forrige måned i nærheten av Hormuz understreker nettopp det alvoret i situasjonen som får USA til å styrke innsatsen for å holde vitale passasjer åpne.
Tirsdag den 10. august uttalte Irans kontreadmiral Ali Fadavi, sjef for Den iranske revolusjonsgardes marine (som er Irans eneste virkelige marinestyrke): «Hangarskipet USS Truman er for tiden ved Jebel Ali» – 35km sørvest for Dubai – «og vil raskt forlate regionen.»
Se kart for å forstå situasjonen.


View Larger Map

I en tale til reportere på marinebasen Bandar Abbas kunngjorde kontreadmiralen Revolusjonsgardens innkjøp av tolv kryssere med missiler og torpedoer, samt kjøp av en britisk Bladerunner racerbåt. «Det bekymrer amerikanerne at vi har montert militært utstyr i båten» sa han.
DEBKA’s iranske kilder noterer seg at Teheran holder øye med hva den amerikanske marinen foretar seg, og reagerer raskt på enhver forflytning, i vid omkrets fra sine egne bredder, fra Rødehavet i nord, til Adenbukten og Oman i øst, Afrikas Horn i vest og i sør i retning mot Det indiske hav.
DEBKAarkiv avslørte 22. april for første gang at iran var i ferd med å skape seg en flåte av speedbåter for å ramme amerikanske hangarskip. (Klikk her for å lese denne artikkelen.) Ved å opplyse om at Iran hadde utstyrt speedbåter med militært utstyr avslørte Fadavi Irans våpen mot amerikanske hangarskip generelt og USS Truman spesielt.
DEBKA’s militære kilder rapporterer at den trimmede versjonen av Bladerunners har en fart på nærmere 100km/t. De russiskproduserte Shkval-torpedoene de bringer har en hastighet på 360 knop i timen (nærmere 670km/t) og er dermed den reskeste av alle sammenlignbare torpedoer som finnes i dag, en hastighet som gjør dem vanskelige å oppdage på radar.
To dager tidligere, den 8. august, lanserte Iran fire miniubåter av typen Ghadir, fra den samme basen på Bandar Abbas.
USS Trumans slagstyrke er 6000 marinesoldater og sjøfolk, Carrier Wing tre som består av syv Battle Axe-skvadroner. Det leder en flåte av fire andre fartøyer: rakettkrysseren USS Normandie, rakettjageren USS Winston S. Churchill, jageren USS Oscar Austin og rakettdestroyeren USS Ross.
Et annet hangarskip, USS Peleliu og dens marinestyrke er i Det arabiske hav og venter på tillatelse til å gå til havn i Karachi for å hjelpe millioner av flomrammede pakistanere. USS Nassau kruser i Aden-gulfen.
I et forsøk på ytterligere å dramatisere Irans krigsberedskap kunngjorde IRGC’s nestleder, general Hossein Kan’ani Moghadam tirsdag 10. august. «De massegravene som ble brukt for å begrave Saddams soldater (i Iran-Irak-krigen på 80-tallet) blir når gravd opp igjen til bruk for amerikanske soldater. Og dette er årsaken til at vi graver opp et stor antall graver.
Iranske medier kjørte denne uttalelsen opp som en overskrift med store bilder av de nygravde gravene. (Se The Guardian) DEBKAarkiv’s militære kilder opplyser at Teheran også viser muskler mot USA i Libanon. Etter at den libanesiske hæren støtte sammen med Israel 3. august, ringte den iranske ambassadøren til Libanons stabssjef og tilbød Teherans støtte til Beirut. Han foreslo også å erstatte våpenleveranser som nå kongressen i USA nå viser tegn til å stoppe, etter angrepene fra den libanesiske hæren.
Den iranske diplomaten viste til en avtale inngått mellom Iran og Libanon i 2008 som omhandler våpenleveranser, også tunge våpen, fra Iran til Libanon, sammen med militære instruktører. Dette forslaget ble avvist av USA’s talsmann Philip Crowley på tirsdag. Han påpekte at Iransk aktiviteter er en fare for Libanons suverenitet.
Irans president Mahmoud Ahmadinejad har ytterligere trappet opp presset på Libanon for å få dem til å forlate sin pro-vestlige orientering, ved å annonsere at han vil besøke Beirut etter Ramadan, som startet tirsdag kveld 10. august, og varer i 30 dager.

DEBKAfile m. fl.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: