Samarbeidskonferanse mellom jøder og muslimer

Pressemelding 6. desember 2010
Europeiske muslimske og jødiske ledere møter EU-president Van Rompuy. Ledere for trossamfunn oppfordrer til bedre beskyttelse av religiøse minoriteter i Europa, glad for å knytte tettere bånd
BRÜSSEL – Mer enn femti ledere for muslimske og jødiske samfunn fra hele Europa møttes i Brüssel mandag. Dette er den første gang jødiske og muslimske ledere i Europa møtes for å diskutere forslag for bedre forhold mellom de to samfunnene. Arrangørene bak konferansen er Stiftelsen for etnisk forståelse (FFEU) fra New York, Jødenes verdenskongress (WJC) og Jødenes Europakongress (EJC). Tidligere i dag møtte en delegasjon fra konferansen presenten i Europarådet, Herman Van Rompuy, som uttrykker støtte til det arbeidet gruppen gjør.
Lederne diskuterte også en felles uttalelse som oppfordrer til bedre samarbeid mellom de to samfunnene i Europa, og at skritt tas “for å sikre at jøder og muslimer er i stand til å utøve sin respektive tro helt og uten forstyrrende, diskriminerende eller urettferdige reguleringer fra myndighetenes side.”
Den oppfordrer til “samarbeidsprosjekter for å hjelpe de fattige og hjemløse uansett bakgrunn, for å hjelpe nye innvandrere som blir truet av hat og fremmedfiendtlige holdninger, og til å forbedre forholdene ved å føre sammen muslimske og jødiske ungdommer i et felles program.” Videre fordømmes all vold, uansett religion eller ideologi.
President i FFEU og visepresident i WJC, Rabbi Marc Scneier kalte denne første konferansen i Brüssel for “en lovende begynnelse”. Det vil holdes en middag i kveld hvor ambassadører i Brüssel blir invitert. Schneier slo fast: “I dag har vi forhåpentligvis sparket i gang en bevegelse som vil spre seg utover i Europa. Oppskriften er virkelig ganske enkel: våre to samfunn må fokusere mer på det som forener oss enn det som skiller oss. Vi må også holde tilbake de radikale i våre egne rekker, og forsikre oss om at de ikke får overtaket.”
Dr. Moshe Kantor, presidenten i Jødenes Europakongress erklærte: “Jeg tror det er svært viktig at jøder og muslimer begynner å snakke mer med hverandre, og mindre om den andre part. Å anklage hverandre og beskylde hverandre for å være årsaken til alt ondt på denne jord kan kanskje være lett og praktisk, men for det meste er det feil, og virker stikk motsatt.
Hvordan vil alle de forskjellige nasjonene i Europa kunne leve side om side hvis innbyggerne innen ett og samme land ikke greier å leve i fred med naboen? Vi trenger å starte på mikro-nivå for å kunne fortsette til makro-nivå. Vi behøver å være årvåkne for alt som ligner på intoleranse, hat og fremmedfrykt.”
Ledende representanter for begge trosretninger fra Østerrike, Belgia, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Sveits og USA var på endags-konferansen. På åpningsmøtet holdt imam Dr. Abduljalil Sajid fra Storbritannia bønn. I denne nevnte han ofrene for den nylige skogbrannen i Israel, og flommen i Pakistan.
WJC: Faith leaders urge better protection of religious minorities in Europe, vow to establish closer tiesStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: