Russland nekter israelsk kultursenter igjen

Smått om senn kommer det ut informasjon fra Russlands utenriksministers besøk i Israel. Det er nå klart at Lavrov nok en gang avviste en israelsk anmodning om å få etablere et israelsk kultursenter i Novosibirsk.
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman har forsøkt å få tillatelse til å etablere et kulturhus i Russland tredje største by. Senteret skulle drives av Nativ, en organisasjon som er etablert for å fremme Aliyah (innvandring til Israel) og for andre jødiske konsepter blant russiske jøder. Men fordi Nativ en gang var en organisasjon som samlet etterretningsinformasjon, sa Russland nei.
(Bildet: Første Aliyah: biluim med den tradisjonelle arabiske keffiyeh. (fra Wikipedia))
Haaretz kunne fortelle at det siste avslaget kom denne uken da den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov møtte sin israelske motpart, Lieberman. Selv om Lieberman garanterte for Lavrov at Nativ ikke er involvert i spionasje nå, og sa at hensikten bare er å hindre assimilasjon av jøder, fikk han avslag.
Nativ, som drives av Statsministerens kontor, ble grunnlagt i 1952 av David Ben-Gurion, som ønsket å holde kontakten med jøder bak jernteppet. Først i 1989 begynte de å operere åpenlyst. Senere fikk organisasjonen offisiellt tilatelse til å operere i Russland.
Omtrent 20 Nativ-utsendinger, og flere mobile «konsuler» opererer for tiden i 11 regioner i det tidliegere Sovjet-unionen. Nativs aktiviteter sentrerer seg rundt fire områder: Kaukasus – Asia, Ukraina – Moldova, Russland – Hviterussland, og Vest-Baltikum, som inkluderer Tyskland.
Lieberman sa nylig at Nativ er den eneste organisasjonen som representerer Israel i hele det tidligere Sovjet-unionen. «Det finnes andre jødiske organisasjoner, men de arbeider for å ivareta de jødiske samfunnene der. Nativs mål er å representere staten Israel og øke Aliyah … Det finnes dem som ønsker å gravlegge Nativ – men jeg tror det motsatte er bedre. Alle de andre organisasjonene, inklusive Jewish Agency, er opptatt av småting, de ser etter noe de kan være opptatt med, bortsett fra fødselsrett. … De jødiske organisasjonene konkurrerer seg imellom, og vi må ikke la det skje. Nativ bør være middelet for å stanse det.
(IsraelNationalNews.com)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: