Rinnan ble dømt til døden, Rød ble frikjent.

Prisbelønte Torgeir E. Sæveraas gir finter til flere historikere og forfattere i «Bokstaven R. Hundre landssviksaker fra Rinnan til Rød» – en bok som opplyser, egger til mer kunnskap og utfordrer til debatt.

Rinnan var torturist med en opprørende liste over ugjerninger – blant annet 13 mord. Rød var politiinspektør i Oslo som ga ordre om arrestasjon av jødene i oktober og november 1942 – da 529 jøder ble deportert (og vinteren 1943 enda flere). Av de 773 jødene fra Norge som ble deportert ble 735 drept.

Rød var den eneste i de 100 rettssakene som ble frikjent – og det i to omganger i retten, i 1946 og i 1948, først med dissens, andre gang med enstemmig frifinnelse.

Hvordan var det mulig?

Les mer i VGStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: