Pressemelding: Hamsun, Norge og jødene

Den Internasjonale Raul Wallenberg-stiftelsen kritiserte dronning Sonja for sin hyllest av Knut Hamsun. SMA innser at kritikken er på sin plass og er imot feiring av Hamsun, som kan være med på å hvitvaske hans støtte til nazistene under krigen, samt norsk handel med, eller støtte til aktører som i dag strever for å utføre et nytt Holocaust. Nazismen har forårsaket okkupasjonen av bl.a. Norge og ført til Holocaust, og til at over 50 millioner personer ble drept i annen verdens krig.
Det er derfor meget beklagelig at dronningen vil delta i feiringen av en person som har støttet okkupasjon av Norge og som tross hans ubestridte genialitet, har valgt å støtte nazistene -istedenfor å stå med ofrene, slik Sigrid Undset gjorde.
Vi er redd for at omtalen av Hamsuns nazisympatier vil komme litt i skyggen i forhold til den massive omtalen av hans viktige forfatterskap, og dermed kan bidra til å hvitvaske hans nazisme, samt antisemittismen i dagens Norge.
Ironisk nok innehar nå Norge formannskapet i ITF (en internasjonal arbeidsgruppe etablert for å minnes Holocaust), mens landet også forbereder minnemarkeringer av Hamsun.
Vi bør huske Hamsun både som en av de viktigste og mest geniale forfattere i sin tid, og som en nazisympatisør. Hverken hans skam, eller Norges handel med Nazi-Tyskland (, ) og dagens Iran, bør hvitvaskes. Men det er galt at jødiske ledere kritiserer Hamsun og Norge, samtidig som de er tause angående Mahmoud Abbas’ jødehat, Holocaust-fornektelse og terrorisme.
Abbas og hans venner hater jøder, har drept mange, og planlegger å drepe enda flere ­ noe som gjør dem mye verre enn Hamsun. Hamsun verken drepte eller hatet jøder slik som Abbas og hans PLO gjør.
Faktisk, å fjerne litteratur som inneholder antisemittiske motiver, ville ført til at vi stod igjen uten hjørnesteiner som William Shakespeare og Charles Dickens ­ men med Hamsun. Antisemittiske uttrykk er mye lettere å finne i moderne israelske bøker og aviser enn i Hamsuns bøker.
Men hovedproblemet i dag er ikke landets feiring av Hamsun, som døde for lenge siden, men heller Norges pågående støtte til anti-jødiske «jihadister» i vår tid.
Dette ble symbolisert i utenriksminister Jonas Gahr Støres tale til ITF den 24.6.2009, der han lovet to millioner kroner til et Holocaust-minnesmerke i Auschwitz.
Dette, mens Norge har gitt milliarder av kroner til arabiske terrorister som dreper jøder og vil tilintetgjøre deres stat – Israel. I 25 år har Norge støttet PLO, Hizbollah og Hamas.
I sin tale til ITF nevnte utenriksminister Gahr Støre Iran – men ikke Israel, selv om Iran leder planen om å utføre et nytt Holocaust, først og fremst mot Israels ca. 6 millioner jøder. Dette er som å tale om nazi-Tyskland uten å nevne jødene. StatoilHydro og andre norske bedrifter investerer tungt i Iran, som bruker valutaen for å skaffe seg massedrapsvåpen.
Man kan ikke utnytte sympatien for jødene som døde under Holocaust til å hvitvaske støtte til kreftene som angriper Holocaust-overlevende, deres familier og deres stat.
Før krigen ble jødene demonisert, noe som gjorde Holocaust gjennomførbart.
La oss håpe at debatten rundt Hamsun vil synliggjøre faren jødene igjen er utsatt for, fra aktører som bl.a. Norge handler med eller støtter økonomisk og politisk.

Følgende organisasjoner er negative til markeringen av Hamsun-året:

Anti-Defamation League (ADL), Raoul Wallenberg Foundation, Wiesenthal Center, JCPA/ Institute for Global Jewish Affairs
Simon Wiesenthal Centre: Nazister bør ikke hedres uansett og
JCPA/ Institute for Global Jewish Affairs
Manfred Gerstenfeld, juni 2009: Another Year of Anti-Semitism and Anti-Israelism in Norway

Se også: 22.7.2009: Holdningen til Holocaust-ofrenes avkomStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: