Prøver å roe ned israelerne

Statssekretær Raymond Johansen forsøker febrilsk å dempe de sterke israelske reaksjonene på hans uttalelser.
John Einar Sandvand
Aftenposten 30.3.2001
Utenriksdepartementet var taust fredag om hvorvidt statssekretær Raymond Johansens omstridte uttalelser til Norsk Telegrambyrå tidligere i uken får konsekvenser.
Ifølge Aftenpostens kilder i Jerusalem forlangte israelerne å bli informert om slike tiltak da ambassadør Mona Juul ble kalt inn på teppet i israelsk UD torsdag.
Utenriksminister Torbjørn Jagland er ikke tilgjengelig for kommentar, sa fungerende pressetalsmann Victor Rønneberg i går ettermiddag.
Johansen selv synes å sende forskjellige signaler i Israel og Norge om i hvilken grad han mener seg feilsitert i det sensitive intervjuet, hvor han uttrykte at folkeretten gir palestinerne lov til å slåss mot en okkupant.
Mens han overfor Jerusalem Post Radio hevder seg «veldig feilsitert» av «et lite norsk byrå», er Johansen mer dempet i sine kommentarer overfor norsk presse. Til Aftenposten sier han at han er «feiltolket» og «sitert ut av sin sammenheng».
Han bekrefter imidlertid at han fikk tilsendt en utskrift av sine uttalelser, og at de direkte sitatene i selve teksten i NTBs artikkel er korrekte.
– Hvordan kan du da hevde i israelsk radio at du er «veldig feilsitert»?
– Mitt poeng var at hvis intervjuet ble oppfattet som at jeg oppfordrer til vold og steinkasting, er det slett ikke riktig.
I en uttalelse skriver NTBs sjefredaktør Thor Viksveen at intervjuet med Johansen annonse ble tatt opp på bånd, og at sitatene ble oversendt til godkjenning.
NTBs journalist Nils-Inge Kruhaug avslo imidlertid i går å la Aftenposten få lytte gjennom båndet for å kunne fortelle våre lesere i hvilken sammenheng uttalelsene falt.
– Det er en grunnleggende regel i norsk presse at man ikke utleverer opptak av intervjuer, sier Kruhaug. NTB sendte to versjoner av intervjuet, hvor ingressen ble endret etter at statssekretæren hadde tatt kontakt.
Den første lød slik: «Norge anerkjenner palestinernes rett til å kaste stein og skyte mot israelske soldater i de okkuperte områdene. Det sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.»
Den rettede versjonen, tre timer senere, var mer dempet:
«Palestinerne har rett til å gjøre motstand mot okkupasjon, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.»Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: