Palestinske myndigheter truer med vold og anarki

Torsdag kom det en advarsel fra offisiellt hold på Palestina-arabisk side: fordi Mahmoud Abba’s plan om å etablere en palestinsk stat ikke får flertall i Sikkerhetsrådet, «vil regionen synke ned i en tilstand av vold og anarki.»
Talsmennene har ikke spesifisert nærmere hvilke planer de har fremover etter at de palestinske selvstyremyndighetene (PA) må se i øynene at de ikke har støtte nok i FNs Sikkerhetsråd, og også at selv om de skulle få det, har USA gjort det klart at landet vil bruke vetoretten sin for å stoppe et vedtak. Ifølge en underkomite i Sikkerhetsrådet vil PA ikke være i stand til å reise de nødvendige ni stemmene de drenger for at forslaget skal vedtas i rådet.
Men PA har fortsatt kjøret i FN sitt likevel og krever en avstemning uansett resultat. De håper på en propagandaseier som kan gi dem støtte og vise at USA står alene i sin støtte til Israel.
Det har tidligere vært nevnt av andre at man kunne søke Generalforsamlingen om observatørstatus, men PA har avvist dette. Det er uklart om de nå likevel vil prøve å få til dette.
Truslene kom midt i en nyhetsstrøm om den pågående debatten mellom Fatah og PLO om PAs fremtid. Noen mener hele PA skal legges ned og at man skal gi nøklene tilbake til Israel, skriver Arutz Sheva. Noen mener et slikt trekk ville tvinge Israel til radikale innrømmelser.
Israel styrte områdene mellom 1967 og 1993 med stor suksess, skriver avisen. Levestandarden økte over hele linjen, mens den nå under PA har gått ned. En talsmann for regjeringen i Israel sier at en slik ende ikke er ønskelig fra Israels side, men at det heller ikke ville være verdens undergang.
Netanyahu har samtidig bedt de amerikanske lovgiverne å gi PA 200 millioner dollar den amerikanske regjeringen har frosset, dette av frykt for at Hamas skal ta over om PA kollapser. Det har også kommet opplysninger om at Israel har ombestemt seg når det gjelder skatteinntekter til PA som de holder på, av samme grunn.
På mandag skal det holdes møter mellom den såkalte Kvartetten og partene i konflikten; USA, EU, FN og Russland møter Israel og PA.
Saeb Erekat, sjefsforhandler for Palestina-araberne, fastholder at PA ikke vil returnere til forhandlingsbordet uten at Israel aksepterer linjene fra før 1967 som basis for en palestinsk stat, og stopper all boligbygging i Judea, Samaria og Øst-Jerusalem.
Israel sier de vil sette seg ved forhandlingsbordet uten noen forhåndsbetingelser, og viser til at den ti måneder lange frysingen i boligbygging for å møte PAs ønsker, slett ikke førte til noe som helst, men at PA nektet å forhandle.
Ikke bare kom araberne med flere forhåndsbetingelser, sa talsmenn for regjeringen, men PA valgte i stedet å gå imot Oslo-avtalene og kjøre sitt ensidige løp mot FN.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: