Oppskrift for matzot til påske

Matzot er et bakverk laget av deig av en eller flere av de fem typer korn som man ikke hadde nok gjær til å surne. Matza: I Bibelen er matza-brød kalt fattigmannsmat; påske er kalt matza-høytiden. Matza-brød ble også laget i selve Tempelet i Jerusalem, og ble brukt som en del av eftermiddagens (mincha) offer.
Det er påbudt å spise matza i påsketiden, slik det så tydelig står i 2. MB 12,39: «Av den deig de hadde med sig fra Egypten, bakte de usyrede matzot-kaker; for den var ikke syret, fordi de var drevet ut av Egypten og ikke torde dryge der lenger; heller ikke hadde de laget i stand reisekost.»
Grunnen til at man spiser matzot i påsken har med jødenes hurtige flukt fra Egypten å gjøre. Så fort måtte de rømme at brødet ikke hadde tid til å bli hevet, og derfor ble det flatt som en matza. Vi lager matzot under tidspress, nettopp for å oppleve det våre forfedre opplevde da de kom seg ut av Egypten. Derfor har vi kun 18 minutter på oss fra vi begynner med matza-lagingen, til den går inn i ovnen. På denne måten blir vi hvert år tvunget til aktivt å delta i det store mirakelet som G-d har gjort for sitt eget folk.
I jødedommen symboliserer matza gode egenskaper som for eksempel frihet, samtidig som ydmykhet fordi den er den enkelte fattigmanns mat.
Den beste måten å lage matzot på, er med et tremanns-team. En person skal blande og elte, en skal rulle ut deigen og lage huller i den, og den siste personen skal sette matzot inn i ovnen. Man må prøve et par ganger med mengdene til man finner ut hvor mye en klarer å håndtere i løpet av 18 minutter. Man kan bruke enten oven eller en faltbrød stekeoven.
1.      Sett ovnen på maks grilltemperatur for å brenne alt som er inne i den, for på denne måten å gjøre ovnen kosher til påske.
2.      Gjør alt utstyr som du skal bruke til påske kosher, ved å vaske det grundig og sette det i kokende vann.
3.      Bruk om mulig gjerne et spesielt mel som heter: Kemach shel Matza sh’mura, som er mel som har blitt overvåket fra første øyeblikk, fra høsting helt til pakkingen, for å sikre at det ikke har kommet i kontakt med vann.
4.      Sett ovnen på høyest mulige temperaturinnstilling sammen med formene som skal brukes til å bake matzotene, slik at formene også blir varme.
5.      Dryss litt mel på den overflaten der du skal bearbeide deigen.
6.      Med en gang du blander vannet med melet, begynner klokken å gå. Det må ikke være mer enn 18 minutter fra den tid vannet er blandet med melet til den tid matzot settes inn i ovnen.
7.      Ta 50 milliliter vann, 200 g. mel, litt salt, et egg og litt olje.
8.      Bland raskest mulig salt i vannet, ha i egget og olje, og tilsett så melet til du får en god deigkonsistens. Del så deigen fort i små bøler.
9.      Rull ut hver bøle deig så tynn som overhodet mulig på den overflaten du jobber på og som er dekket med litt mel. Bruk gjerne litt olje i hendene om du har problemer med deigen.
10.  Bruk en gaffel for å lage huller på hele deigen.
11.  Kontrollér at det ikke har gått mer enn 18 minutter siden mel og vann ble blandet sammen. Sett matzotene i den varme ovnen.
12.  Stek i 2-3 minutter. Fjern fra ovnen og avkjøl på en rist. Legg matzotene i en plastikkpose.
13.  Gjenta prosessen med en ny porsjon som du kan håndtere i løpet av maks 18 minutter.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: