Om pinse

Onsdag den 8. juni feirer jødene Shavuot, Pinse. Fra Påske begynner jødene å telle 49 dager (omer-tellingen) som avsluttes med Shavuot, den dagen for om lag 3400 år siden da jødene fikk Torhaen – Grunnloven. Med den fikk de som sin første forpliktelse som nasjon om å følge lovens bud (2. Mosebok 24:7), inkludert de som stadfester tidspunktene for jødenes høytider (3. Mosebok 23). Derfor heter helgen også Hag Matan Torah (Lovens mottagelseshelg).
Det var på denne dagen at jødene ble en definert nasjon med lov og orden som de til nå har fulgt i nesten 3400 år. Dagen er så viktig at selve kibbutzbevegelsen anser dagen som en slags frigjøringsdag som feires stort i kibbutzene i Israel.
Dagen er like hellig som shabbat. På denne dagen spiser man forskjellige melkeprodukter for å minnes landet som flyter av melk og honning. Man arrangerer barnetog hvor markens grøde bæres av barna mens de synger om Shavuot.
Denne helligdagen begynner om kvelden og varer hele morgendagen. I årenes løp ble det utført mange alvorlige angrep på jødene, dagen før eller på selve Shavuot-dagen. Derfor bruker jødene Pinse også til å minnes alle de jødene som ble drept i årenes løp på denne helligdagen.
Vi må benytte anledningen denne helgen som feires både av jøder og kristne til å minne oss selv om betydningen av ekte toleranse, respekt og nestekjærlighet som vi alle må vise til hverandre – uansett mening og tro.
Vi ønsker dere alle en velsignet Shavuot og en velsignet Pinse.
Eksempler på forfølgelser knyttet til Pinse:
År 576: 500 jøder ble tvangskonvertert til kristendommen i Clermont, Frankrike. Jødene som ville beholde sin tro rømte til Marseilles.
År 1096: Det første korstog begynner. Over 100.000 kristne følger kallet til å friggjøre Jerusalem fra muslimene. Snart fikk korstogets også om oppgave å rense Europa for ikke-kristne som nektet å akseptere kristen tro. Utallige jøder blir massakrert.
År 1481 beordret pave Sixtus alle jødene som rømte fra inkvisisjonen i Spania til å returnere.
År 1648 begynte polakkene, under ledelse av Bogdan Chmielnitzki, å massakrere jøder. I sin marsj gjennom Ukraina, Volhynia, Podolia, Polen og Litauen, massakrerte Chmielnitzkis folk mellom 100.000 og 300.000 jøder. Over 300 jødiske menigheter ble utslettet.
År 1728 ble rabbinerne Chayim og Yehoshua Reitzes torturert og brent levende i Lvov, Polen, etter å ha blitt falskt anklaget for å ha prøvd å overtale en apostat å returnere til jødedommen.
Pinsesanger:

httpv://www.youtube.com/watch?v=zqaUF4rPXmI

httpv://www.youtube.com/watch?v=qFG_2iT-Lm4Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: