Nynazister linkes til uoppklart antisemittisk mord i Zürich

Etterforskerne tror at en nynazistisk terrorgruppe som står bak en rekke mord i Tyskland også kan ha stått bak det uoppklarte drapet på en 70 år gammel israelsk rabbi i Zürich for ti år siden.
Aktors kontor i Karlsruhe har satt en spesialetterforsker i gang med å etterforske linker mellom ekstremister i Sveits og den tyske nynazistiske gruppen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), som står bak minst ti drap fra 2000 til 2007, skriver den engelskspråklige tyske nyhetssiden thelocal.de.
Basler Zeitung skriver at det vakte internasjonal oppsikt sommeren 2001 da den israelske rabbineren Abraham Grünbaum ble skutt og drept mens han var på vei til synagogen i Zürich. Man antok at mordet var rasistisk motivert, men man fant aldri den skyldige.
HADDE FORBINDELSER I SVEITS
Nå kan dette endre seg. Den høyreekstremistiske gruppen fra øst-Tyskland, som til slutt ble funnet i storbyen Zwickau i Tyskland, hadde i de ti årene drept mennesker over hele forbundsrepublikken. Nå kan det vise seg at de også har gått over landegrensene.
Hvis de står bak mordet på Grünbaum, har de altså på samvittigheten en jøde som overlevde Den annen verdenskrig som barn. Grünbaum var født i Polen i 1930, og tilbrakte krigen i en arbeidsleir i Sibir. Derfra kom han til Israel etter en tid i Tyskland.
ANTISEMITTISME ANTATT DRAPSMOTIV
Man hadde ikke mange spor å gå etter den gangen, to patronhylser, noen sigarettsneipe rog opptak fra et overvåkningskamera som viser personer som løper fra stedet. Bildene er for utydelig til å vise gjerningsmennenes identitet. Ran som gjerningsmotiv er utelukket, fordi offeret fremdeles hadde mer enn 1000 sveitsiske Franc på seg da han ble funnet, i tillegg til en flybillett til Belgia. Grünbaum hadde vært mange ganger i Europa for å samle inn penger til sin Talmud-skole.
Det er flere ting som tyder på at den arresterte trioen fra Zwickau flere ganger var i Sveits. Sommeren 2005 var de der to ganger, og de hadde tallrike forbindelser i landet. Våpenet som ble brukt til de fleste av mordene stammer fra kanton Solothurn i Sveits. Tysk overvåkningspoliti overhørte en samtale i 1998 eller 99 mellom gruppen og en venn i Thüringen. Trioen var også på ferie ved Østersjøen noen år senere, og da kjørte de angivelig en bil med sveitsiske skilter.
Den ortodokse rabbien ble skutt to ganger i øvre del av kroppen den 7. juni 2001 fra mindre enn to meters hold. Man antok den gangen at antisemittisme var motivet, men dette ble aldri bevist. Samme sommer drepte terroristgruppen tre tyrkere, en skredder i Nürnberg, en fruktselger i Hamburg og en forretningsmann i München. Gruppen drepte som regel flere mennesker innenfor et kort tidsrom.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: