Norskstøttet moralpoliti i Gaza

Av Bill van Esveld, 27. juni 2010.
Bill van Esveld er Midtøsten-forsker for Human Rights Watch.

Oversatt for SMA av Jørild Svalestuen
Gazas befolkning er fanger i dobbelt forstand der den er stilt mellom Israels blokade og Hamaspolitiets lunefulle fangenskap, tortur og arrestasjoner for “moralske lovovertredelser”.
(Bildet: palestina-arabiske kvinner ved butikk i Gaza der det selges vestlige klær.)
Den slanke eieren av “Galleri Kafé” i Gaza by har skarpe øyne og en skarp tunge. Det er lett å tenke seg ham – som også er en teaterinstruktør – i samtaler med kunstnere og skuespillere til langt utover natten. Han har imidlertid gått over streken og tillatt kvinner å være faste gjester på sin kafé, for å røyke vannpipe og for å snakke med menn. Han har ignorert påstandene fra sivilkledd politi om å drive “umoralske forretninger”. Tidlig i mai forhørte politiet ham med anklager om å ha utenomekteskapelige forbindelser. For å overtale ham til å tilstå, slo de ham i 50 minutter med en 5 cm tykk bambusstav dekket med lær. Etterpå tvang de ham til å stå på ett ben i to timer.
Blokkaden av Gazastripen – brakt i fokus av Israels dødelige avskjæring av blokkadesprengende skip den 31. mai – er ikke det eneste problemet som dette territoriets beleirede og fattige befolkning står overfor. “Human Rights Watch” (organisasjonens navn oversatt til norsk: Overvåking av menneskerettigheter) dokumenterte i løpet av en tur til Gaza i mai at alvorlige krenkelser av personlig frihet – så vel som undertrykkelse av sivile befolkningsgrupper som forsvarer denne friheten – synes å være i rask øking. Hamasregjeringen, som prøver å forsterke sitt bilde av å være en islamistisk reformbevegelse når de møter utfordringer fra mer radikale islamistiske grupper, posisjonerer sin sosiale makt ved å øke sine anstrengelser med å “islamisere” Gaza.
Et beryktet eksempel er den utvidete rollen til Gazas “moralske” politi. Sist sommer begynte dette politiet i sine svarte uniformer å patruljere strendene for å påse at menn og kvinner er “passende” kledd. Det finnes ikke noen skrevet lov, men en kvinne ble straffet for å svømme i T-skjorte og dongeribukse. Menn og kvinner som ikke har et forhold, skal ikke blande seg med hverandre. De påser at klesbutikker viser anstendig kledde kvinnelige figurer i vinduene. De håndhever forbud mot kvinnelige motorsykkelister samt forbud mot mannlige frisører i kvinnelige frisersalonger. Par som går på gaten blir rutinemessig stoppet, separert og spurt ut av sivilkledde tjenestemenn om de er gift. “Du bør egentlig alltid ha med deg en kopi av ekteskapspapirene dine, ellers risikerer du å bli ydmyket”, har et ungt par fortalt oss. Foreldre forteller at deres døtre blir presset til å kle seg mer konservativt på skolen.
Men problemene går langt utenfor slike invasjoner av privatlivet. I noen tilfeller har sikkerhetstjenesten brukt “moralske lovovertredelser” til å utvide sin makt, inkludert å straffe folk for regler som ikke er nedskrevet. Kaféeieren og flere andre innbyggere har for eksempel fortalt “Human Rights Watch” at sivilkledde detektiver hadde utpekt hans kafé måneden før han ble arrestert og torturert. Kelnerne fortalte oss at det gikk nedover med forretningsvirksomheten like etter at to dektektiver flere ganger hadde spurt ut gjester. Dette gjaldt spesielt kvinner. De tok mobiltelefonene deres og skrev ned kontaktinformasjon i et tydelig forsøk på å få dem til å slutte å være gjester i kaféen. En polititalsmann var ikke i stand til å peke på noen lovhjemmel for disse handlingene. Detektiver som “Human Rights Watch” snakket med, nektet å gi oss sitt navn eller annen informasjon.
Selv om håndheverne av det moralske lovsystemet ikke blir straffet for sitt misbruk, er flere fanger i Gazas sentrale fengsel tydeligvis ikke skyld i noe annet enn å ha lite “hell og lykke”. Vi møtte en 3-barns mor som ikke kunne vise frem et ekteskapsbevis. Hun ble beskyldt for utroskap med sin mann. Hun ble fengslet til tross for sitt ?vitneutsagn om at hennes familie hadde nektet henne de nødvendige papirer fordi de mislikte hennes ekteskap. En 19 år gammel mann – der faren ikke vil ansette en advokat for å forsvare ham – har vært fengslet i mer enn ett år uten rettsak fordi han er homofil.
“Human Rights Watch” dokumenterte også et tilfelle med et ungt par som har foreldre som nektet å gi sitt samtykke til ekteskap dem imellom. Den unge mannen – en tynn 21-åring med behagelig stemme – ble så desperat at i et forsøk på å gjøre skam på sine foreldre for å få dem til å si seg enig i deres ekteskap, at paret “tilsto” å ha hatt sex før ekteskap, og gikk selv til politiet. Dette er en straffbar handling, men den ble sjeldent håndhevet før Hamas kom til makten. Mer enn fire måneder senere vansmekter de i fengsel – det samme fengselet – men fengselsmyndighetene hindrer dem fra å søke til hverandre. Den unge kvinnen, tilslørt og iført en heldekkende fra-hodet-til-tær-chador, ba oss sjenert om å overbringe en beskjed til sin elskede: “Jeg elsker deg. Jeg vil aldri la dem skille oss, uansett hvor lenge jeg må sitte i fengsel. Jeg savner deg veldig mye”.
Det er basért på unge mennesker som dette at Hamasregjeringen søker støtte til sin berettigelse, men de møter misnøye fra militante religiøse grupper som mener at det er galt å angripe Israel og håndheve Sharia (islamsk lov).
Gazaregjeringen, ledet av Ismail Haniyeh, reduserer også infrastrukturen til et sivilt samfunn, inkludert organisasjoner som forsvarer personlig frihet. Interne sikkerhetstjenestemenn stengte seks organisasjoner i Gaza by og Rafah, inkludert et kvinnelig helseforetak og “Kvinner og barns utviklingsforening”. Hamas har fordømt FNs sommerleirer som tillater gutter og jenter å leke sammen og setter opp konkurrerende adskilte leirer for gutter og jenter. Selv om de kritiserte en ukjent væpnet gruppes angrep den 23. mai mot en av FNs sommerleirer der angriperne bandt leirvaktene, vandaliserte bygninger og la igjen et brev som truet FN-tjenestemenn, sammen med 3 kuler, hindret politiet menneskerettighetsgrupper å holde en sittende demonstrasjon dagen etter for å protestere mot angrepet. Samme dag hindret innenriksministeren “Den palestinske uavhengighetskommisjonen for menneskerettigheter” i å holde et arbeidsgruppemøte omkring sin årlige menneskerettighetsrapport.
Gazas befolkning er nå fanger i dobbelt forstand. Fra utsiden har Israel og Egypt stengt Gazas grenser og tvinger minst 900.000 mennesker inn i fattigdom og avhengighet av matutdeling, selv om Israel nylig annonserte at landet ville tillate mer varer, og Egypt formelt slakket av på avstengingen av Rafah denne måneden. Inne i Gaza har Hamas tvunget folk til å bo innenfor et begrenset og frastøtende moralsk system av regler, og straffer dem som prøver å utøve sine få gjenværende rettigheter og friheter. Verden har rett til å fokusere på Gazas israelske fengselsvoktere, men den skulle ikke glemme fangenskapet som blir håndhevet av Gazas eget Hamas.
LA TimesStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: