Nederlandsk par blant "Rettferdige blant nasjonene"

Lille Robert Kalfus var bare fire år da han ble revet bort fra sine foreldre. Johan Termeer, en venn av familien, plasserte ham hos et nederlandsk par som eide en gård. Johanna og Jacobus Witte, som bodde i Zijdewind i provinsen Nord-Holland sammen med tre av sine fem barn, holdt gutten i skjul for de morderiske nazistene gjennom hele Den annen verdenskrig.
Robert sov i loftsrommet sammen med to av parets sønner, og snart kalte han paret for onkel Jaap og tante Jo. Han gikk i den lokale katolske barnehagen og i kirke med familien, Til tross for regelmessige søk på gården, oppdaget de nazistiske hordene aldri at Robert var et jødisk barn. De oppdaget heller ikke at familien Witte skjulte en alliert pilot som hadde blitt skutt ned.
Etter frigjøringen i 1945 kom Termeer tilbake for å bringe Robert til familien sin, som hadde klart å overleve i skjul. Nok en gang fikk den lille gutten oppleve å bli revet bort fra “hjemmet” sitt. Det var vanskelig for seksåringen å ta avskjed me familien Wittes.
Johanna (Pieterse) Witte gikk bort i 1971. Mannen hennes fulgte etter i 1974. Den 1. august 2010 besluttet “Commission for the Designation of the Righteous” ved Yad Vashem å gi paret anerkjennelsen “Righteous Among the Nations” (Rettferdig blant nasjonene.)
Mandag 23. mai vil parets sønn, Cees Witte, motta medaljen på vegne av sine avdøde foreldre.
Seremonien, som vil bli på nederlandsk og hebraisk, blir besøkt av den nå voksne Leopold Robert Kalfus, sammen med Michiel Den Hond, Nederlands ambassadør til Israel, og venner av familien.
IsraelNationalNews.comStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: