Muslimer bak terrorismen som drepte barn i Russland

Artikkelen skal oppdateres
Tar ansvaret for terroren

Den tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev tar på seg ansvaret terroraksjonen i Beslan, og for sprengingen av to fly, ifølge et brev lagt ut på internett.
Publisert 17.09.2004 av NRK
Av Hilde Bruvik Den tjsetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev sier det var hans gruppe som utførte angrepet mot skole nr. 1 i Beslan i Nord-Ossetia.

Sjamil Basajev (foto: Scanpix)

Opprørere ledet av Basajev har utført en rekke suksessfulle militæroperasjoner, inkludert operasjonen i Beslan heter det i brevet som er signert av den beryktede opprørslederen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Barn som gisler

Brevet er lagt ut på nettstedet kavkazcenter.com. Over 400 barn og voksne ble drept i gisselaksjonen på skole nummer 1 i Beslan i begynnelsen av september. De tsjetsjenske opprørerne tok omlag 1200 skoleelever og lærere som gisler. Basajev tar også ansvaret for bombeaksjoner mot to russiske passasjerfly samt et selvmordsangrep på en t-banestasjon i Moskva i august. Det er ikke bekreftet om brevet er ekte, men tsjetsjenske opprørere kommer ofte med erklæringer på denne nettsiden. Russiske myndigheter har lovet en belønning på 70 millioner kroner, for opplysninger som fører til at Basajev blir tatt.

Gir Putin ansvaret

Basajev ble fra første stund utpekt som hovedmistenkt av russiske myndigheter, men det er ikke presentert bevis for at 39-åringen var involvert i Russlands verste gisselaksjon noensinne. I erklæringen gir Basajev president Vladimir Putin ansvaret for at så mange ble drept i Beslan. Opprørslederen sier situasjonen kom ut av kontroll da russiske spesialstyrker valgte å storme skolen. Gisseltakernes krav var full tilbaketrekking av russiske styrker fra Tsjetsjenia, eller presidentens avgang, ifølge erklæringen.

Blodig teateraksjon

Basajev har stått bak en rekke blodige terroraksjoner i Russland det siste tiåret. I oktober 2002 stormet 41 tsjetsjenske opprørere et teater i Moskva og tok mer enn 800 mennesker som gisler med krav om slutt på krigen. Opprørslederne sa de opptrådte på ordre fra Basajev. Gisselaksjonen endte i tragedie, da russiske styrker sprøytet giftig gass inn i salen. Gisseltakerne døde, men også 126 av gislene.

 

Stormet sykehus

Basajev ble kjent for verden i 1995, da han ledet en gjeng med tungt bevæpnende soldater som stormet et sykehus i Russland og krevde slutt på krigen i Tsjetsjenia. Mer enn 160 personer døde i operasjonen, de fleste pasienter som ble truffet av russiske kuler. Etter dette ble Basajev et symbol på tsjetsjenernes kamp for uavhengighet mot en overveldende russisk militærstyrke. Basajev, som mistet et bein da han tråkket på en mine i 2000, ønsker å etablere Tsjetsjenia som en uavhengig islamsk stat i Kaukasus.

Krig i Tsjetsjenia

Russiske myndigheter holdt ham ansvarlig for bombeangrepene mot flere boligblokker i Moskva mellom august og september i 1999, hvor 293 mennesker ble drept. Dette nekter han ansvar for. Basajevs brutale metoder og tilsynelatende mangel på frykt, har gjort ham til Russland mest ettersøkte mann.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: