Israel bak eksplosjon ved Teheran, sier TIME. EU for «fredelig, lovlig press» på landet. Alle fraksjoner vil stå samlet mot et angrep, sier Ahmadinejads politiske motstander. Irans kjernefysiske anlegg rammet av nok et datavirus.
Et Iran med atomvåpen er i øyeblikket antagelig den verst tenkelige trusselen Israel kan komme til å stå overfor. Mye av nyhetsstoffet i israelske medier dreier seg derfor om Iran.
Det går i øyeblikket rykter om at den store eksplosjonen i en rakettbase like ved Teheran søndag skyldes sabotasje fra Israel. TIME mener Mossad står bak. Og at det er planlagt mer av samme slaget: «Det er flere kuler i magasinet,» siterer TIME en vestlig etterretningskilde på. «Ikke tro på iranerne som sier at det var en ulykke.»
Eksplosjonen søndag rammet en rakettbase som blant annet huset Shahab-raketter, og drepte minst 17 mennesker ifølge samme nyhetssted. Blant de drepte er generalmajor Hassan Moqqadam, som av iranske statsmedier beskrives som en av pionerene bak utviklingen av Irans rakettarsenal. Shahab-raketten antas å kunne nå Israel.
At eksplosjonen kom en uke etter IAEAs uvanlig harde kritikk av Irans kjernefysiske program, er heller ikke blant de faktorene som gjør det mer usannsynlig at Israel hadde en finger med i spillet. Det ble etter at rapporten ble offenltiggjort spekulert i om Israel, med eller uten USA, ville kunne komme til å angripe Iran for å hindre at den islamistiske staten klarer å produsere atomvåpen. Nå mener man kanskje at slike «hendelser» som eksplsjonen søndag, om de skulle være utført av Israel, enten med eller uten bistand fra USA, minker muligheten og behovet for et større, mer åpent angrep, og derved også risikoen for øket aggresjon fra Irans side.
Flere «uhell» har rammet iranernes produksjon av atomvåpen; Yedioth Ahronoth hadde søndag en ifølge Time «kokett» liste over «Irans mystiske uhell». Stuxnet-viruset, som vi har omtalt flere ganger, har formodentlig satt fremstillingen tilbake med flere år. Dataviruset gjorde mystiske ting med sentrifugene de brukte, slik at både sentrifugene selv og anrikelsen av uran ble ødelagt.
I dag dukket det opp opplysninger om enda et datavirus, Duqu. Digi.no skriver:
Duqu ble oppdaget i forrige måned og har ifølge eksperter mange likheter med Stuxnet; Dataormen som ifjor skal ha kverket Irans sentrifuger for anriking av uran.
Brigadegeneral Gholam Reza Jalali sier til det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA at datamaskiner ved alle landets atomanlegg nå sjekkes for smitte, og at de har utviklet programvare for å bekjempe skadevaren.
– Vi er i startfasen med å bekjempe Duqu, sier Jalali. Skadeomfanget eller hvor mange anlegg som er infisert skal ennå ikke være ferdig utredet.
Det er tredje gang offiseren, som leder Irans kyberforsvar, bekrefter at de er rammet av et målrettet dataangrep mot landets IT-systemer.
Iran kunngjorde i april at de var utsatt for et datavirus de kaller «Stars». Ifølge brigadegeneral Jalali er Duqu det tredje viruset som rammer dem.
Dette er gode nyheter. Dette viruset ødelegger imidlertid ingen ting, det tapper bare opplysninger fra systemene, og det er ganske opplagt at det vil komme et nytt angrep. Symantec, et spesialfirma som analyserer datavirusprogrammer og beskytter mot dem, sier dette er forløperen til et nytt angrep.
TIME har en interessant observasjon, som antagelig ville være komplett utenkelig i norske, politisk korrekte medier. De skriver om Mossad, Israels hemmelige etterreting. Mossad har tradisjonelt hatt en plass i folks bevissthet om at organisasjonen «vet alt og kommer til over alt» – og at dette er en av de mest verdifulle aktiva som finnes for en stat hvis hele forsvarsdoktrine kan oppsummeres i ett ord – avskrekking.
Samtidig er det mye snakk om i den politisk korrekte delen av media at Iran må få tid på seg, spesielt opposisjonen kunne komme til å samle seg mot prestestyret som hater Israel. Russland og Kina skal ha lagt press på IAEA for å forhindre at rapporten ble offentliggjort nå.
Den franske utenriksministeren ønsker også diplomati, og sier at et angrep på Iran vil kunne kaste verden ut i en «ukontrollert spiral» – han nevner ingen ting om hva verden kan kastes ut i hvis ingen stopper Iran. Han har derimot tro på at EU kan utrette mye ved å be den europeiske investeringsbanken å fryse Irans lån. Vi har skrevet tidligere om den manglende effektiviteten i sanksjonene mot landet. Penger er ofte svært vanskelig å kontrollere. Storbritannias utenriksminister William Hague sa at landet ikke går for eller vil ta til orde for noen militær aksjon, samtidig som alle muligheter er til stede. Han ba om «fredelig, lovlig press» på Iran.
Nå skrives det i israelsk presse, og det i den mest liberale delen, at i alle fall å tro at Ahmadinejads politiske motstandere skulle støtte et angrep fra utlandet mot prestestyrets atomvåpenproduksjon, vil føre til en samling av iranerne. Haaretz skriver i dag at den tidligere presidenten i Iran, Mohammad Khatami, som er en kraftig kritiker av Ahmadinejad, sier at samtlige fraksjoner i Iran vil stå samlet dersom de skulle stå overfor et angrep fra Israel. Han mener det er dårlige tanker som ligger bak disse kravene som setter økt press på Iran.
«Dersom det en dag skulle bli noe militær innblanding i Iran, så ville samtlige fraksjoner, uansett om det er reformister eller ikke, stå sammen og konfrontere angriperne,» sa han.
Universitetsstudenter sier også at de vil danne en menneskelig kjede rundt det kjernefysiske anlegget i Isfahan i det sentrale Iran, ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars. Tirsdag planlegges en demonstrasjon for å demonstrere for verden at «iranerne er villige til å ofre livet om anleggene blir angrepet av Israel,» melder de. Rapporten fra IAEA avvises som politisk motivert, og IAEA blir anklaget forå ha blitt et politisk verktøy for USA og Israel, som begge er Irans erkefiender.
Ynet om Duqu
Arutz Sheva om ryktene i TIME
Haaretz om ryktene i TIME
Haaretz om eksplosjonen