Mellomkirkelig råd er glad i andre biskoper som kommer med antijødiske uttalelser

Mellomkirkelig råd er glad i andre biskoper som kommer med antijødiske uttalelser
– Det kristne nærvær trengs i Det hellige land 
24.03.2004
– Det kristne vitnesbyrd og den kristne kirkes nærvær i Det hellige land er viktigere enn noen gang. De palestinske kristne og de messianske jøder formidler et budskap om Jesus Kristus som gir håp, sier biskop i Borg, Ole Christian Kvarme, og generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Olav Fykse Tveit.
 
Biskop Kvarme og generalsekretær Fykse Tveit på besøk hos den latinske (romersk-katolske) patriark, H B Michel Sabbah. Til venstre biskop i den palestinske lutherske kirke, Munib Younan.
I dagene 17. til 22. mars avla biskop Kvarme, generalsekretær Fykse Tveit og prostiprest Leif Levinsen besøk hos den lutherske kirke i de palestinske områdene og i Jordan og til messianske jøder i Israel. Dette var et pastoralt besøk for å følge opp Den norske kirkes samarbeid med den palestinsk-lutherske kirken (ELCJ), og for å støtte og innhente informasjon om kristent arbeid og situasjonen for menighetene. De møtte de norske ambassadørene i Tel Aviv og Amman, og den norske representanten til de palestinske områdene, som alle bidro til en utdypet forståelse av situasjonen.
– De kristne palestinske ledere har autoritet i befolkningen, og det er et viktig økumenisk samarbeid, særlig mellom den katolske, anglikanske og lutherske kirke. De taler tydelig for en varig fredelig løsning med rettferdige og levelige vilkår for sitt folk og har jevnlig tatt til orde mot terrorisme og okkupasjon. Sammen representerer de en viktig kraft i dialogen mellom muslimske, jødiske og kristne ledere, sier Kvarme og Fykse Tveit. [NIS: les om okkupasjonen ]

Biskop Kvarme og generalsekretær Fykse Tveit på besøk hos den latinske (romersk-katolske) patriark, H B Michel Sabbah. Til venstre biskop i den palestinske lutherske kirke, Munib Younan.
– Til tross for vanskelige omstendigheter, bygger den palestinsk-lutherske kirke aktive og åndelig levende menigheter. Den vil være kirke for sitt folk, den blir lagt merke til på en positiv måte gjennom sine skoler, Abraham-senteret for dialog mellom kristne, muslimer og jøder og et nytt kultursenter i Betlehem. Disse sentra er unike i de palestinske områdene, og den lutherske kirkes bidrag til det palestinske samfunnet blir tydelig verdsatt, noe som ble bekreftet i et møte med president Arafat sammen med biskopYounan fra ELCJ.
– Kirken arbeider under vanskelige forhold, og trykket fra den politiske og økonomiske situasjonen gjør at mange kristne flytter fra området. Barrieren som bygges av Israel, presser folk fra sine eiendommer, skaper sår og hindrer kontakt. Det gjelder også mellom menighetene på Vestbredden. Skillet gjør det vanskelig å komme seg på jobb, til venner, familie og til kirken i Jerusalem, og det skapes en situasjon som krenker menneskeverdet. Selv om situasjonen virket relativt rolig på Vestbredden mens vi var der, skaper likvideringen av sjeik Yassin i Gaza begrunnet frykt for ytterligere opptrapping av volden og mer lidelse i hele området.
– Men vi fikk også anledning til å møte representanter for de messianske jøder i Israel. Denne bevegelsen har de siste tre år opplevd en betydelig vekst i antall troende og i antall grupper og menigheter, og flere jøder døpes i dag enn noen gang tidligere i staten Israels unge historie. De messianske jødene ønsker å markere solidaritet med sitt eget folk i dagens situasjon. Flere er aktivt involvert i et forsoningsarbeid sammen med palestinske kristne, og de synes også å møte økende respekt i det israelske samfunn.
– Det er viktig at norske kirker og kristne støtter de kristne i de palestinske områdene, i Jordan og i Israel. Når vi nå skal feire påske, kan vi stå sammen med dem i vitnesbyrdet om Ham som døde og stod opp for oss, for å forsone oss med Gud og med hverandre. De ber om vår forbønn, og i bønn vil si stå sammen med dem, avslutter Kvarme og Tveit. (Kirkeinfo)

Kontaktpersoner:
Biskop Kvarme tlf 69 30 79 00/69 31 91 01 eller generalsekretær Fykse Tveit tlf 22 93 27 86/97 65 88 51.
Biskop Kvarme og generalsekretær Fykse Tveit på besøk hos den latinske (romersk-katolske) patriark, H B Michel Sabbah. Til venstre biskop i den palestinske lutherske kirke, Munib Younan.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: