Mediene: generell motvilje mot Israel

Ett av ofrene for muslimsk terror mot en synagoge i Jerusalem
Ett av ofrene for muslimsk terror mot en synagoge i Jerusalem

Typisk nok er nyhetsbildet i Norge etter terroraksjonen mot en synagoge i Jerusalem nå preget av sterke ord. Den grusomme terroraksjonen er imidlertid i mange tilfeller ikke saken som er viktig for dem, men hva man tenker seg Israel kan gjøre for å få en slutt på terroren.
Ordbruken sier altfor tydelig hvordan man ser på saken, og hvor man mener tyngdepunktet for skyld og ansvar ligger.
Konklusjonen blir at presisjonsnivået er svært lavt i norske medier, og at det i tillegg gir uttrykk for holdninger som vanskelig kan tolkes som annet enn en generell motvilje mot Israel, og dermed mot verdens eneste jødiske stat.
ISRAEL SOM «HEVNER», ØNSKETENKNING?
Typisk nok er NRK sterkt til stede med sitt syn,  – som Miff refererer fra nyhetene i morges, lover Netanyahu «hevn med full styrke.» Miff påpeker det åpenbare diktertalentet man har der i gården.
På nett skriver NRK det samme:
Varsler hevn
«Israels statsminister Benjamin Netanyahu kom med en rask reaksjon etter angrepet.»
Tett på følger den kristelige venstreekstreme avisen Vårt Land med sin tolkning.
Netanyahu lover hevn med «full styrke»
Ingressen er om Israels reaksjon: «Bruker på nytt harde ord mot Hamas», og hele første avsnitt er preget av den mulige reaksjonen fra Israels side.
«Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel skal gjengjelde tirsdagens angrep i synagogen med «full styrke», ifølge nyhetsbyrået AP.»
Først i annet avsnitt kommer informasjon om det vesentlige her; et muslimsk angrep mot sivile, troende jøder.
DET ER HAMAS SOM SNAKKER OM HEVN
I tredje avsnitt pekes det på det vesentlige her; nemlig at styresmaktene i Gaza, Hamas, roser udåden.
«De to gjerningsmennene, som antas å være palestinere, ble senere drept i en skuddveksling med politiet. Islamistbevegelsen Hamas, som sitter med makten i Gaza, omtaler angrepet som en «heroisk handling».»
ANB-NTB har sin fremstilling, gjengitt i Glomdalen med fet overskrift og betegnende ingress:
– Dette skal hevnes!
«Statsminister Benjamin Netanyahu varsler hevn …»
ISRAELERE SØKER HEVN?
Dagens Næringsliv bringer en NTB-artikkel hvor man har intervjuet Hilde Henriksen Waage, som nærmest selvsagt, nesten i Sidsel Wold-klasse plasserer det israelske folk i hevngropen:
Roper på hevn
«Waage har liten tro på at Netanyahu vil forsøke å løse konflikten ved hjelp av forhandlinger.
– Det ville jo være å ønske, men blir som å tro på julenissen. Israel pleier ikke å gripe til forhandlingsverktøyet, den israelske befolkningen roper nå på mer sikkerhet og hevn …»
TV2 er mer edruelige enn de pleier denne gangen, og peker på virkeligheten, nemlig at det er Hamas og araberne som roper om hevn:
«Mens palestinernes president fordømmer dagens handlinger, omtaler islamistbevegelsen Hamas det dødelige angrepet som en «heroisk handling», skriver nyhetsbyrået DPA.
Talsperson Muschir al-Masri sier angrepet er en «naturlig reaksjon» og hevn etter at en palestinsk bussjåfør ble funnet hengt inne i en buss mandag.»
MELDINGER FOR ENHVER SMAK
NTB har i en annen melding fått med seg dette ikke uvesentlige aspektet – her er det altså meldinger for enhver smak.
«Islamistbevegelsen Hamas omtaler det dødelige angrepet som en «heroisk handling», skriver nyhetsbyrået DPA. Talsperson Muschir al-Masri sier angrepet er en «naturlig reaksjon» og hevn etter at en palestinsk bussjåfør ble funnet hengt inne i en buss mandag. »
UTLANDET: LITE OM ISRAELSK «HEVN»
Flere utenlandske medier nevner ikke noe om Israels påståtte varsel om hevn, men melder om nettopp dette behovet hos araberne. Her Independent:
A Hamas spokesperson said the attack was a response to “the ongoing Israeli crimes at al-Aqsa [the mosque in the Old City of Jerusalem located on Temple Mount].” They added: “The Hamas organisation calls for the continuation of acts of revenge.”
Heller ikke Reuters nevner noe om Israels eventuelle imaginære hevnlyst, men den uttalte våte drømmen til ultramuslimske Hamas blir påpekt.
Til og med den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera nevner ingen ting om noe påstått ønske om hevn fra Israels side.
Derimot bringer flere medier nyheten og uttalelsene fra Netanyahu, der han oppfordrer befolkningen til IKKE å søke hevn, men la myndighetene ordne opp.
Jerusalem Post
«… minister for alminnelig sikkerhet Yitzhak Aharonovitch ba jødiske innbyggere i byen om ikke å søke hevn for angrepet og om å la politiet få gjøre jobben sin.»
Times of Israel
«Vi vil svare med en sterk hånd mot de grusomme mordene på jøder som kom for å be…»Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[swpm_payment_button id=2514 button_text="100 kr per mnd "] [swpm_payment_button id=2515 button_text="200 kr per mnd "] [swpm_payment_button id=2516 button_text="300 kr per mnd "] [swpm_payment_button id=2517 button_text="500 kr per mnd "] [swpm_payment_button id=2518 button_text="1000 kr per mnd"]