Litauen fordømmer jødehat

I Kaunas, Litauens nest største by, ble sist helg et grisehode med en utskåret davidsstjerne kastet foran byens synagoge. Den sjokkerte jødiske menigheten, som var samlet til shabbat, varslet umiddelbart politiet, som nå etterforsker hendelsen.
(Bildet: Synagogen i Kaunas, en av de to gjenværende i Litauen. Bygningen er i nybarokk stil, og ble bygget i 1872. Før Holocaust hadde Litauen ca 25 synagoger og bedehus.)
Den litauiske statsminister Andras Kubilius fordømte hendelsen, og uttrykte håp om at de ansvarlige vil bli pågrepet og straffet. Hans politiske rådgiver Virgis Valentinavicius sa: «antisemittiske handlinger er dypt respektløst overfor jødene og litauernes lange felles historie, en historie som inneholder mye godt, men som også handler om tragedien Holocaust.»
Det jødiske livet i Kaunas ble først ødelagt da Sovjet invaderte Litauen i 1940. Den uvelkomne okkupasjonen førte til arrestasjoner, konfiskering av eiendom, og nedleggelse av alle frie institusjoner. Det jødiske samfunnet brøt sammen nærmest over natten. Sovjetiske myndigheter konfiskerte mange jøders eiendommer, og hundrevis ble sendt til Sibir. Samtidig begynte Den litauiske aktivistfront, som var grunnlagt av litauiske nasjonalister som hadde emigrert til Berlin, å spre antisemittisk litteratur. Blant annet ble jødene anklaget for å ha stått bak den sovjetiske okkupasjonen.
Da Hitler invaderte Sovjet 22. juni 1941, flyktet de sovjetiske styrkene fra Kaunas. Både før og etter den tyske okkupasjonen av byen som skjedde 25. juni, ble jødene angrepet av de antikommunistiske tyske nazistene, som anklaget for den sovjetiske undertrykkelsen. Mer enn 3.800 jøder ble myrdet. Til slutt ble gettoen i Kaunas opprettet. På slutten av krigen var nesten alle jødene der likvidert.  Totalt i Litauen ble 206.800 jøder myrdet av nazistene og deres medløpere. De aller fleste ble skutt i skogene, og lagt i graver de selv hadde gravet.
I Kaunas finnes i dag en av de to gjenværende synagogene i Litauen. Før Holocaust hadde Litauen ca. 220.000 jøder, Kaunas alene mer enn 25.000, og det var 25 synagoger i landet. I dag er det ca 3-4000 jøder tilsammen i hele landet (av 2.8 mill. innbyggere.) Det finnes fremdeles sterke jødiske samfunn av litauisk avstamning rundt i verden, spesielt i Israel, USA, Sør-Afrika, Zimbabwe og Australia.
Fra Wikipedia (også her..)
Blant kjente jøder med litauisk avstamning finner vi Moshe Arens, Ehud Barak, Menachem Begin, Sydney Brenner, Marc Chagall, Leonard Cohen, Bob Dylan, Benjamin Netanyahu, Amos Oz, Ariel Sharon, Massimiliano Fuksas.
I 2011 tar Litauen over formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), en organisasjon av 56 nasjoner, som de siste årene har vært en viktig arena for å belyse de økende problemene med antisemittisme i Europa.
AJC.org
ynetnews.comStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: