Krystallnatten og kampen mot glemselen

Se mer om DMT og Krystallnatten som ble kuppet


Dagsavisen, 17.12.2004
Vi får ikke glemme Krystallnatten 9/11 1938, som var begynnelsen på nazistenes utryddelsespolitikk. Denne natten ble 1.000 synagoger og andaktsrom ødelagt eller brent, likeledes 7.500 forretninger og leiligheter, jødiske barnehjem og aldershjem. Før jula kom dette året, var 30.000 jøder arrestert og sendt til konsentrasjonsleirene.
9/11 i år ble Krystallnatten markert med et antirasistisk fakkeltog i Oslo. Dessverre ble det igjen mislykket. En lang avisdebatt etterpå sporet av i kunnskapsløshet. Men de færreste av debattantene kan selv ha sett demonstrasjonen. Desto mer oppmuntrende å høre om arrangementer utenfor Oslo, som ble brukt til en revitalisering av minnet om Holocaust.
I år holdt det jødiske trossamfunn seg borte fra markeringen i Oslo, da en rekke organisasjoner i fjor misbrukte den til usaklige angrep på Israels politikk. Arrangementskomiteen/SOS-rasisme er ikke troverdig når de sier at årets markering ikke skulle ha politisk innhold. I år ble natten nemlig brukt til aggressive angrep på den norske regjeringens flyktningpolitikk. Men flyktning- og innvandringspolitikken i dag har lite å gjøre med Krystallnattens gru. En representant fra Jussbuss (fri rettshjelp) holdt en lang appell mot regjeringen. Fakkeltoget hadde bare to paroler om Krystallnatten og rasisme. Deretter kom det ene krasse angrep på statsråd Erna Solberg etter det andre.
Noe annet skjedde også. En håndfull demonstranter ble stoppet av politiet fordi deres sikkerhet var truet, noen hadde med vanlige Israel-flagg. For arrangørene betydde det israelske flagg et problem, også for Vollebæk, slik det framgår av i innlegg i Dagsavisen 17/11. Meningen skulle være å unngå den israelsk/palestinske konflikten. Nå er vi altså kommet dit hen at det israelske flagget i seg selv er en sikkerhetsrisiko. For demonstranter fra Palestinakomiteene og Blitz, tydelig representert 9/11, har brukt grove trusler før, og politiet lar blitzerne bestemme. Men jøder over hele verden ser Israels flagg som et symbol på jødisk overlevelse og gjenreisning. For Israel tok imot og rehabiliterte fattige mennesker på flukt fra Krystallnattens Europa. Det ble sagt at en vanlig davidsstjerne var tillatt i toget. Men her så ikke ut til å være en eneste davidsstjerne, verken gul (undertrykking) eller blå (stolthet).
Vitnene fra Holocaust blir færre år for år. Vi burde tenke over hvorfor vi ikke greier å ta 9/11 tilbake fra ekstremistene.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: