Kan norske soldater ha stjålet afghanske organer?

Av: Erez Uriely
Denne påstanden, som er formulert som et spørsmål, er det selvfølgelig ingen som tror på.  Men hvorfor stilles da slike spørsmål?  Hvorfor stiller Dagbladets Astrid Meland spørsmålet «Kan israelske soldater ha stjålet palestinske organer?» dersom hun er sikker på at svaret er nei? Dagbladets artikkel
Astrid Meland gjør den journalistiske jobben som Aftonbladets Donald Boström ikke gjorde: Hun sjekket med en anerkjent transplantasjonskirurg, og fikk bekreftet at organer fra lik ikke kan brukes til transplantasjon. Så enkelt var det. Nettopp derfor er det vi undres over at Astrid Meland og hennes redaktør i Dagbladet likevel velger å gi oppslaget med dementiet en ytre form og utseende som kan være egnet til å skape inntrykk av at Dagbladet likevel ikke er så helt sikre når det gjelder hva israelske soldater kunne finne på å gjøre i kampens hete. Man har kanskje hørt vandrehistorier om at jøder baker brød av menneskeblod, så markedet for lik kan jo kanskje være større enn man aner?   
Dagbladets og, for så vidt, Aftonbladets motiv for å gi oppslaget den form det fikk, er åpenbart. Markedet for konspirasjonsteorier er i eksplosiv utvikling. Dagbladet er selv aktør i dette markedet som endog tas i betraktning i den strategiske planleggingen i de fleste massemedier, inkludert Dagbladet og Aftonbladet, må vi tro. Kriteriet er hva som skaper mediesuksess gjennom offentlig debatt, ikke nødvendigvis hva som er sant og riktig.  Det uhyggelige med denne nye og kommersielt kyniske mediepolitikken er at grensene mellom sant og falskt, mellom rett og galt, mellom etterrettelighet og oppspinn viskes ut. Suksess blir identisk med sensasjon, opplag, seertall, lyttere og museklikk på nettet, og den underbygges og forsterkes av det skandaløse. Når nyheten blir en salgsvare, kommer fristelsen til å gi den en salgsfremmende emballasje og strategisk hylleplassering. Dette gjelder like mye i Dagbladet og Aftonbladet som hos Rimi.
Ingen mistenker Astri Meland og Dagbladet for å tro på handelen med lik.  Det betenkelige er likevel at man ikke klarer å fri seg fra fristelsen til fortsatt å assosiere slike absurde konspirasjonsteorier med jøder og Israel hver gang anledningen byr seg. Hvorfor er det ingen som kommer på å spørre om hva norske soldater gjør med likene i Afghanistan? Det er naturligvis fordi det ikke er etterspørsel etter noe så dumt i markedet.
Se også: Sverige tilbake til middelalderen?

(foto: faksimile fra Aftonbladet)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: