Jul-jøde-juling: I følge VG er Betlehem et fengsel pga jødene.

 Av: SMA, 25.12.2004  med [KOM] fra SMA
Ukritisk journalistikk, frykt og mulig jødehat (  VG 21.12.2004  )
-Betlehem er et fengsel, VG Nett 21.12.2004
(VG Nett) 2000 år etter Jesu fødsel, står Betlehem stille og folketom før jul. -Byen er et fengsel, sier patriarken i Jerusalem.
Av Rima Iraki
Mens handelen verden over går unna før julen ringes inn, er det dødt i byen der det ikke var rom i herbergene en julehelg for et par tusen år siden. Også i 2002 var situasjonen trøstesløs i den ellers myldrende byen.
Istedenfor å være et travelt kulturelt og spirituelt senter for turister og pilegrimer er Betlehem i dag en isolert by bestående av salgsboder, kom det fram i en ny FN-rapport som ble lagt frem denne uken.
Patriark Michel Sabbah som er den øverstrangerte i den romerskkatolske kirke i det hellige land, sier i sin juletale at israelerne har gjort Betlehem til et fengsel med sikkerhetsgjerdet og alle sjekkpostene.
-Israel må stanse byggingen av muren, sa Sabbah i talen som kom dagen etter FN-rapporten som tegner et trist bilde av den økonomiske situasjonen i byen.
 
KRITISK: Jerusalem-patriarken Michel Sabbah kom med sterke utfall mot Israels håndtering av Betlehem tirsdag. Foto: AP
Rapporten hevder at det blir verre om ikke Israel og de palestinske myndighetene kommer frem til en politisk løsning.
-Bare hvis israelerne trekker seg tilbake fra de okkuperte områdene, kan det bli fred, sa den svært frittalende Sabbah i en kontroversiell førjulstale tirsdag.
[KOM: Dette er lite profesjonelt. Vet ikke journalisten at kristne ledere er tvunget til samarbeid med PLO/PAs muslimske myndigheter? De må jo si det de får beskjed om. Er det krig «p.g.a. okkupasjonen»? Var det fred i Midtøsten og Nord-Afrika før «okkupasjonene» i 1967 og 1948? Er det jødene som igjen har skylden? ]
Omringet
Den hellige byen er i dag omringet av ni israelske bosettinger, bruken av veiene er begrenset, kontrollposter hindrer innbyggernes bevegelsesfrihet og en israelsk mur deler byen i to. Dette har ført til at byen, med sine 61.000 innbyggere, har blitt isolert fra Vestbredden og Jerusalem.
Ifølge rapporten har disse hindringene vært en årsak til at tallet på turismen til byen har sunket fra et månedelig gjennomsnitt på 91.726 besøkende i 2000 til 7.249 i 2004.
Betlehems innbyggere er sterkt avhengige av turistsektoren og derfor har økonomien lidd store tap.
Bedre tider?
Skal vi tro rapporten «The Changing Face of Bethlehem» kan innbyggerne i Betlehem forvente bedre tider rundt årsskiftet. Ifølge rapporten skal et samarbeid mellom de israelske og palestinske turistministrene gi nytt liv til økonomien i 2005.
  Men rapporten legger til at slike fremskritt ikke er nok til å forandre de svake økonomiske utsiktene.
Før det siste opprøret brøt ut i 2000, var innbyggertallet i Betlehem fordelt jevnt mellom kristne og muslimer. Men siden september 2000 har 10 prosent av Betlehems kristne befolkning flyttet til andre land. Dette har hatt en negativ innvirking på økonomien.
[KOM: Vesentlig mangel er det faktum at ca. 80 % av byens befolkning var kristne før PLO kom i 1995. Den muslimske terrorismen er en faktor som Sabbah og mediene fortier.]
Religiøs frihet
Hindringene har ikke bare medført store økonomiske tap for Betlehem, men også svekket religionsfriheten til troende kristne og muslimer.
Ifølge internasjonal lov må Israel sikre allmenn tilgang til både kristne, jødiske og muslimske hellige steder under deres kontroll.
Men siden 1993 hevder en FN rapport at tiltak foretatt av Israel for å sikre sine innbyggeres sikkerhet, har hindret Betlehems kristne og muslimske troende i å få tilgang til deres helligdommer.
SIKKERHETSMUR: Den israelske sikkerhetsmuren som bygges for å skille palestinsk og israelsk jord, er en av mange hindringer for palestinere i Betlehem. Foto: EPA 
JULEN 2002: Dagen før julaften 2002 sto også en trist nisse ensom i Betlehem. Foto: APStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: