Jordan konfiskerer religiøse hodeplagg

Israelere som krysser grensen til Jordan blir bedt om å levere inn yarmulkaer “av sikkerhetsgrunner”.
Det er lenge siden israelere som reiser inn i Jordan første gangen ble bedt om å levere fra seg sine religiøse gjenstander ved grensen “av sikkerhetsgrunner.” Men det er først i det siste at også yarmulkaene må leveres inn.
A., en israelsk forretningsmann som ofte besøker Jordan ble forbauset da han ble bedt om å deponere sin yarmulka i en safe da han besøkte landet sist. “Vi vet at tefillin (bønneremmer) blir konfiskert, og vi hørte nylig at hatter med brem blir tatt, så vi bruker vanligvis vanlige hatter”, sier han til Ynet.
“Mannen i skranken ba oss ta av hattene våre, og vi tenkte at det var en standardprosedyre for passkontrollen. Men da mannen så yarmulkaene, tok han oss med til turistpolitiet. Offiseren der sa at forbudet mot å bære yarmulka var “for vår egen skyld”, la dem i safen og ga oss en kvittering så vi skulle få dem tilbake når vi reiste ut av landet igjen.”
Religiøse turister utpekes
A. sa at i lyset av slike begrensninger gjør han et poeng av ikke å bli i Jordan mer enn en dag om gangen. “Jeg har ikke med meg tefillin, så jeg kan ikke bli over natten. Noe som er skikkelig irriterende med dette er at sammen med oss kom det en gruppe dimitterte soldater, unggutter som hadde t-skjorter med motiv fra hæren, de var så opplagt israelske borgere. De laget ingen problemer for dem, mens med oss insisterte de.”
Yossi Levy, pressetalsmann ved utenriksdepartementet, bekreftet at det er “uenigheter med vår jordanske motpart vedrørende jødiske religiøse objekter når man besøker det Hasjemittiske kongedømmet.”
“Vi mottar i økende grad henvendelser fra israelske besøkende som klager over konfiskering av  religiøse objekter når man krysser grensen, “av sikkerhetsgrunner.” De forklarer dette med behov for å beskytte besøkende som bærer “objekter som åpenbart identifiserer dem som israelske.””
Levy sa at jordanerne har fått protest på at de plukker ut religiøse israelske turister fremfor vanlige israelere. Han la vekt på at “vi fortsetter vår dialog med åpenhet og tillit.”
Ynet
Wikipedia: Tefillin
Wikipedia: Kippah (yarmulka)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: