Johansen trekker tilbake uttalelser

Aftenposten 30.3.2001
Statssekretær Raymond Johansen trekker tilbake uttalelser han kom med tidligere denne uken som provoserte Israels regjering så kraftig at Norges ambassadør ble innkalt. 
Utenriksdepartementets statssekretær Raymond Johansen går overfor israelsk radio tilbake på uttalelsene han ga til NTB og hevder seg «svært feilsitert».
Det var i et intervju med NTB onsdag at Johansen på direkte spørsmål sa at palestinerne i henhold til folkeretten har rett til å slåss mot en okkupant.
– Er det palestinske opprøret legitimt, lød NTBs spørsmål.
– I forhold til folkeretten så er det lov til å slåss mot en okkupant. Men i forhold til internasjonal humanitær lov er det ikke anledning til å drepe og forulempe uskyldige sivile, var Johansens svar.
– Så man kan kaste stein og skyte på soldater, men ikke på jødiske bosettere, lød NTBs oppfølgingsspørsmål.
– Det kan være en tolkning av det når man snakker om legitimitet, sa Johansen, som samtidig ble sitert på at han sterkt oppfordrer partene i konflikten til å avstå fra vold.
Tilbakeviste ikke
Uttalelsene vakte sterke reaksjoner i Israel, der ambassadør Mona Juul torsdag kveld ble innkalt på teppet i israelsk UD.
Hun beklaget at Johansens uttalelse kunne oppfattes som en støtte til voldsbruk, og fastholdt at man fra norsk side oppfordrer partene i konflikten til å avstå fra voldsbruk.
Johansens intervju med NTB ble tatt opp på bånd, og statssekretæren hadde selv godkjent en utskrift. Han bekreftet da også selv samme kveld overfor NTB at sitatene var korrekt gjengitt.
Heller ikke overfor Dagsnytt 18, NRK Nyhetsblikk eller NRKs redaksjon 21 onsdag, benektet Johansen å ha kommet med uttalelsene.
Det gjør han derimot i et intervju med Jerusalem Post Radio, som ble sendt torsdag kveld.
– Svært feilsitert
– Jeg føler meg svært feilsitert. Det var ikke dette jeg mente i det hele tatt, og dette var i generelle annonse
vendinger en diskusjon omkring internasjonal humanitær lov og om internasjonal lov, sier Johansen.
Johansen opplyser videre at han har kommet med «rettelser» både på norsk fjernsyn og radio.
– Jeg beklager virkelig denne feilsiteringen, fordi i denne svært sensitive og vanskelige situasjonen som vi nå står overfor i Midtøsten, trenger begge parter støtte for å finne fredelige løsninger, og ikke at politikere i utlandet forsøker å fyre opp under. Så jeg beklager virkelig for å ha blitt feilsitert. Men jeg er ikke den eneste politiker i verden som har hatt et slikt møte med pressen, sier Johansen.
– La meg gjøre dette absolutt klart for våre lyttere verden rundt: Du sa ikke at palestinerne har rett til å skyte eller kaste stein mot israelske soldater, spør intervjueren.
– Ikke i det hele tatt, sier Johansen.
 (NTB)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: