Jødenes holdning til norske jødevenner

 
Av Erez Uriely, leder av Senter mot antisemittisme (SMA)
I forbindelse med intervjue om jødehatet i Norge fikk VG følgende svar: «… Polariseringen er pga «den bastante holdningen hos dem som tilhører de norske lavkirkelige miljøer, befinner seg i FrP og KrF og kaller seg Israels venner. (…) Deres positive holdning til Israel gir Israel større frihet enn det som godt er» (VG 12. august 2006).
VG siterte en jøde, Jan Benjamin Rødner, en av de mest innflytelsesrike personer i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo (DMT) og styremedlem i Hjelp Jødene Hjem (HJH) og Med Israel for fred (MIFF). Utsagn som dette forventer man gjerne av Israels fiender som SV og RV, eller av Kåre Willoch. I likhet med dem har også Rødner antydet at den aggressive side er Israel.
Like alvorlige er Rødners negative holdning til de få nordmenn (og særlig kristne) som våger å støtte jødene. Som jøde er jeg dypt takknemlig for enhver person, troende eller ikke, som står på vår side i disse vanskelige tider. Antydning om at de «norske lavkirkelige miljøer.. FrP og KrF» er årsaken til lidelsene i Libanon og i Gaza, er forkastelig.
Dette er ikke første gang at Rødner er negativ til Israel-vennlig aktivitet. I 2002 stoppet han DMTs og MIFFs deltakelse i postkortaksjonen mot LOs boikottforslag av Israel. Med styremedlemmer som Rødner, er det forståelig at HJH nektet å uttrykke støtte til Israel og at organisasjoner diskriminerer jøder som bor utenfor 1967-grensen, som Abba Eban (Arbeiderpartiet) med rett betegnet som «Auschwitz-grenser». Rødner prøvde å stoppe et initiativ for en demonstrasjon for å løslate fengslede Jonathan Pollard, som informerte Israel om muslimenes masseutryddelsesvåpen. Rødner prøvde å få MIFF-styre til å overføre 40.000 NKR (som «lavkirkelige kristne» samlet) til en skole i Gaza. Forslaget falt kun etter at jeg, som daværende styremedlem i MIFF, spurte hvorfor MIFF vil finansiere en PLO-skole, som utdanner barn til jødehat og terrorisme.
Rødners negative holdningen til Israel-vennene har ikke hindret ham å nytte pengene de naivt nok donerer til organisasjonene han er med å styre. Den 3. oktober 2002, f.eks., reiste den velstående ekteparet Rødner til Israel. Den private turen (25.800 NKR) ble betalt av penger som «lavkirkelige» kristne ga HJH.
Rødners utsagn representerer ikke jødene og avviker fra jødedommens ånd. Vi jøder står i dyp takknemlighet til de av dere som står sammen med oss – mens Verden vender oss ryggen.
Vi husker hvordan Haugesund-jøden Moris Rabinowitz ble verbalt angrepet av både jøder og nordmenn, fordi han våget å stå frem som en stolt jøde og kritiserte nazistene. Det har skjedd flere ganger at jøder som fryktet for sitt liv, gikk mot sine egne i et håp om å berge seg selv. Det hjalp ikke. Alle jødene skulle tilintetgjøres – både de som hjalp Gestapo, de ca. 150.000 soldater av jødisk herkomst som tjente i Wehrmacht og de troende jødene som bevarte jødisk utseende og tradisjon.
I disse jødehatfulle dager bør journalister være varsom med å misbruke jøder mot jøder. La oss ikke la historien gjenta seg.
Likeledes er det viktig å protestere mot den vulgære måten Rødner ble karikert på i VG. Hvorfor vises jøden Rødner som en stygg og ond mann? Hva har VG lært av karikaturenes antijødiske historie? Man behandler hverken medmennesker eller religioner slik!
Mer om jødisk antisemittisme (jødisk selvhat)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: