Israelske soldater i "gapestokk" på nettet

Nettsted avslører detaljer om hundrevis av «krigsforbrytere” fra Israels forsvarsstyrker IDF
De som står bak påstanden skriver: “Folk som er oppført her hadde kommandoansvar, derfor var deres gjerninger ikke bare noe de gjorde på vegne av en morderisk statlig mekanisme, men de oppmuntret også andre til å gjøre det samme.”
En nettside som kom on line på tirsdag har publisert en liste med navn på 200 israelske soldater som hevdes direkte involvert i operasjoner utført i Gaza under Operasjon Cast Lead. Alle oppføringene av soldater og offiserer har bilder og personlige opplysninger som fødselsnummer og adresser.
“Å utpeke disse personene er gjort for  å rette oppmerksomheten mot enkeltpersoner i stedet for de statiske strukturene som de opererer innenfor,” sier nettstedets eier, som oppfordrer besøkende til å spre informasjonen vidt omkring. Informasjonens etterrettelighet er foreløpig uklar.
“Utpekingen av disse personene er en gjengjeldelse og hevn. De er de direkte gjerningsmenn, agenter for staten Israel som i desember 2008 til januar 2009 angrep massevis av mennesker i det beleirede Gaza” skriver nettstedet videre. Nettsiden har ingen spesiell design eller grafikk, bare en tabell med navn på soldater som er oppført i alfabetisk rekkefølge, og som nettstedet hevder tjenestegjorde i hæren vinteren 2008-2009.
Soldatene som er oppført, er fra alle lag i IDF-hierarkiet – fra stabssjef Gabi Ashkenazi ned til en sersjant i infanteriets treningsprogram.
“Folkene som er listet opp her hadde kommandoen da angrepet fant sted, derfor er de ikke bare noen som utfører ordre på vegne av en morderisk statlig mekanisme, men de oppmuntret aktivt også andre til å gjøre det samme. De bærer et spesielt personlig ansvar. Helt fra feltkommandanter på laveste nivå opp til de høysete sirkler i den israelske hæren tok alle en aktiv og direkte rolle i denne offensiven,” skriver nettstedet.
En teller på toppen av siden sier at over 3000 mennesker har sett nettsiden så langt. De sier at “informasjonen på siden er mottatt anonymt, og antagelig stammer fra et medlem fra det israelske militæret.”
Det vises tydelig at informasjonen er innsamlet via Internett, utvilsomt gjennom utstrakt bruk av sosiale nettverk. Et raskt søk viser at mange av bildene, særlig av de yngste soldatene på lavere nivå, stammer fra Facebook-profiler.
“Denne informasjonen er piratkopiert. Vi oppfordrer folk til å oppsøke tilsvarende informasjon, den er lett tilgjengelig i den offentlige sfære, og inne i offentlige tjenestemenns “låste skap”” skriver de videre. Personen eller gruppen bak nettstedet er fortsatt et mysterium, så vel som den interessen som vises for nettstedet.
Påliteligheten av den informasjon som gis er også et spørsmål siden det ikke er mulig å verifisere andre enn høyere offiserer som var med på operasjon Cast Lead.
Arrangørene bak prosjektet hevder at dette er “en form for motstand som kan være effektivt, og som kan holdes gående en lang tid.” Besøkende til nettstedet blir fortalt at “dette prosjektet har bare så vidt begynt. Gjør din del slik at denne virtuelle listen kan føles fysisk ubehagelig for dem som er på den.”
Ynet har sjekket en del av detaljene, og mye av det som opplyses er riktig. Bildene kommer fra ulike sosiale nettsteder som Facebook. De enkelte av offiserene og soldatene er ikke helt sikker på hvordan detaljene på nettsiden kommer fra, men forteller at de er stolte av sine handlinger, og glad for å ha blitt med på listen. En av dem forteller at han ikke har noe problem med nettstedet. “Den som vil kan snakke med meg. Jeg gir gjerne telefonnummeret mitt til dem som vil snakke. Jeg står ved alt jeg gjorde i Operation Cast Lead. Jeg har ingen ting å skamme meg over.”
Det spekuleres i om israelere står bak nettstedet, noe som er godt mulig. Men jevnt over virker det som om soldatene er ubekymret i forhold til å bevege seg fritt omkring, og for å reise utenlands. Men det påpekes av en av offiserene at dette er en politisk handling: “Nettstedet oppgir ingen kilder, og man legger bare opp et løp der konklusjonen er klar på forhånd”, sier en av dem som er på listen. For sin egen del er han “bare glad for å være på en liste med så mange hederlige menn og kvinner.”
En organisasjon som heter My Israel har allerede utlovet ca $2.700 i belønning til den som kommer med informasjon som kan føre til at de som står bak nettstedet, som fysisk ligger på britiske servere, kan bli stilt til ansvar.
En talsmann for IDF sier det er “bekymringsverdig “ at det publiseres navn på 200 offiserer og soldater under overskriften “krigsforbrytere” og at de “baktales og ders rykte svertes uten at man overhodet har konkrete bevis.”
Ynet: Site exposes IDF ‘war criminals’
Les også
Norges politiske ledelse bidrar til anti-israelske holdninger
Europeiske politikere lever på en løgn om Israel
IDF muligens med en tredje rapport
Hamas sliter med å opprettholde sine løgner om Israel
Rekordmange missiler fra Gaza
Fredsforkjempernes immunitet
Utenriksdepartementet underslår alvorlig kritikk fra USAStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: