Medisinske forskere i Israel sier de har utviklet en ny teknologi for å angripe kreftsvulster fra innsiden og ut, noe som reduserer risikoen for at sykdommen kommer tilbake etter behandling. Dette skriver nyhetsbyrået AFP.
Professorene Yona Kaisari og Itzhak Kelson ver Tel Aviv universitet i Israel planlegger å starte utprøving av sin teknikk på sykehus med det første. Metoden består i at et implantat på størrelse med en liten spiker plasseres inne i svulsten som skal beskjempes. Her stråler den alfapartikler med svært kort rekkevidde inne fra midten av svulsten.
I motsetning til konvensjonell stråleterapi, som bestråler hele kroppen med gammastråler, «sprer alfapartiklene seg på innsiden av svulsten, lenger og lenger ut fra midten, før de går i oppløsning,» siteres Keisari på i en uttalelse fra universitetet.
«Det er som en clusterbombe – i stedet for å eksplodere på ett sted, sprer atomene seg kontinuerlig, og utstråler alfapartikler i økende avstand.»
Universitetet sier at prosessen tar ti dager, og etterlater seg kun ikke-radioaktive og giftfrie rester.
«Ikke bare blir kreftcellene tilintetgjort på en sikrere måte, men i de fleste tilfeller utvikler også kroppen en immunitet mot at kreften kommer tilbake,» sies det i den samme uttalelsen.
Ledningsimplantatet blir injisert i kroppen med en hypotermisk nål, og «smuldrer bort i kroppen og er helt ufarlig.»
I testene som ble utført på laboratoriemus, fikk en gruppe tatt bort kreften ved operasjon, mens en annen gruppe fikk injisert den radioaktive lille ledningen.
«Når celler fra kreftsvulsten ble reinjisert inn i musen, utviklet 100% av de opererte musene kreft på nytt, mens bare 50% av dem som hadde fått den radioaktive behandlingen var mottakelig for smitten,» sa universitetet.
«Forskerne oppnådde eksellente resultater med mange typer kreftmodeller, blant annet lunge-, bukspytt-, tykktarm-, bryst- og hjernesvulst.»
Universitetet la til at man straks vil begynne klinikkutprøving på Beilinson sykehus ved Tel Aviv.