Israelske fly landet i Saudi Arabia

Et halvoffisiellt iransk nyhetsbyrå hevdet onsdag at IAF, Israels flyvåpen, nylig losset militært utstyr på en base i Tabuk nær den iranske grensen, mens en stor amerikansk styrke har samlet seg i Aserbadsjan, som er på Irans nordvest-side.
Det er mindre enn en uke siden det ble meldt at store amerikanske styrker var på vei gjennom Suez-kanalen lørdag. Det ble også meldt at et israelsk skip sluttet seg til armadaen.
Pentagon toner ned nyhetene, de hevder den amerikanske manøvren var rutine. Men nyheten om at Iran produserer flere titalls pund med 17 prosent anriket uran, er uansett en påminnelse om at tiden renner ut om man ønsker å stoppe Iran fra å bli i stand til å produsere atomvåpen.
Tabuk vil sannsynligvis være den sentrale basen for et israelsk angrep på Iran. I henhold til et islamsk nettsted ble flyplassen stengt for kommersiell trafikk under lossingen, og de sivile passasjerene fikk erstatning, og ble innkvartert på firestjerners hoteller.
I Saudi Arabia er forholdet til Israel blitt det store samtaleemnet. Prince Fahd Ben Sultan er den øverste myndighet i byen, og det hevdes at han er koordinator for samarbeidet med Israel.
Selv om anrikingen av uran i Iran har nådd nærmere 20 prosent nå, er det langt igjen til at det utgjør noen virkelig fare. 20 prosent er langt fra det man trenger for å produsere en atombombe.
IsraelNationalNews.com
DEBKAfile melder at Iran setter seg selv i en krigsberedskap langs grensen mot Aserbadsjan i nordvest. Revolusjonsgarden mobiliserer mot det de kaller en amerikansk og israelsk styrkekonsentrasjon i Aserbadsjan og i Det kaspiske hav, angivelig for å ramme Irans atomfasiliteter. En talsmann for revolusjonsgarden mener de to landene fyrer opp under etniske uroligheter i området for å destabilisere regionen. Aserbadsjan er i kamp mot opprørere.
Aserbadsjan selv har ikke kommentert ryktene. Øyenvitner forteller at den iranske Revolusjonsgarden bringer store mengder militært materiell opp til grensen i nord og mot Det kaspiske hav, som tanks, anti-luftskyts og infanteri.
Tirsdag 22. juni sa dr. Uzi Arad, leder for Israels nasjonale sikkerhetsråd og statsminister Netanyahus nærmeste medarbeider at «den siste runden med sanksjoner mot Iran vedtatt i FN’s sikkerhetsråd er utilfredsstillende for å forhindre atomvåpenproduksjonen deres, så til slutt blir det muligens nødvendig med et militært angrep for å sette en stopper for det.»
Det finnes også andre mulige grunner for Irans opprustning i området. Verken Israel eller USA har noensinne innrømmet noen fysisk militær tilstedeværelse i nabolandene som grenser til Iran, men sier de baserer seg på elektroniske overvåkningssystemer. Eller Iran kan føle seg tvunget til en reaksjon på den store amerikanske øvelsen i området, med krigsleker sammen med Frankrike og Israel, som inkluderte øving på bombing av iranske mål.
DEBKAfileStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: