Israelsk falafel tar Belgia med storm

Belgiske, nederlandske og tyske kunder strømmer til Finjan, restauranten som nylig ble tatt med i den prestisjefylte Gault Millau-guiden. «Alle vet at vi er israelske, og ingen har noe problem med det» sier en av eierne.
Fra Jerusalem Post.

Neste gang du nyter en tallerken med falafel med tahini over, har du antagelig gjort det rette valg: Israel er på kartet. Finjan, en falafel- og hummusrestaurant i den belgiske byen Antwerp, har fått sin plass i den prestisjefylte Gault Millau-guiden.
Restauranten åpnet for 30 år siden, og har ligget der den ligger i de siste 18 årene. Den scoret 18 av 30 mulige poeng i den prestisjefylte guiden. Eiere er Yossi Haham (55) fra Petah Tikva, og Simhoni Hemo (42) fra Netanya.
[pullquote]Vi er veldig stolte av å være jøder og israelere, og vi skammer oss ikke for å nevne det i alle samtaler.[/pullquote]De to fikk vite om de gode nyhetene fra den entusiastiske belgiske pressen, som sendte et nyhetsteam til restauranten. «Dette var et komplett overraskelse. Vi visste ikke en gang at de sendte en kritiker hit. Vi kjenner ikke til denne guiden, vi simpelthen bare jobber og gjør vårt beste,» sier Hemo, som lever i Belgia med sin familie, som partneren hans.
Utsendingene fra guiden tok en tur til Haham og Hemo etter at de fikk høre at restauranten deres hadde blitt et møtested for Antwerps kokker etter jobb.
De to sier de serverer «orientalsk mat med europeisk smak». «Vi tok Middelhavs-kjøkkenet og gjorde litt endringer slik at det passer bedre til europeernes smak» forklarer Hemo.
De kjøper fremdeles krydderiene sine i Israel.

«Gjestene våre er alle slags mennesker» sier Hemo. «Fra studenter og bestemødre, via forretningsfolk og advokater som spiser lunsj her, til lokale kjendiser: TV- og kinostjerner, modeller, fotball- og basketballstjerner, og til og med forhenværende statsminister Guy Verhofstadt. Vi ser nå en tredje generasjon som kommer hit – studenter som har blitt gift, kommer med barna sine.»
Restauranten, som ligger ved siden av byens kunstmuseum, trekker hovedsaklig til seg belgiske gjester. Men også en del turister, også israelske, kommer. Til tross for den spente stemningen på den internasjonale arena snakker Hemo om fred og sameksistens.
«Vi snakker ikke politikk, men vi har ikke slike problemer. Noen av våre ansatte er muslimer. Vi har en eksellent iransk arbeider her, vi har egyptere, belgiere og tyrkere. Der er ingen problemer, alle jobber sammen.»
Han sier de aldri har blitt tvunget til å skjule sine israelske røtter. «Gjestene vet vi er israelere. Vi har stått frem i aviser og på TV og sagt det til alle og enhver, og alle sammen aksepterer det på en naturlig og fin måte. Vi hadde aldri problemer, verken under flotiljen eller under krigen. Vi er veldig stolte av å være jøder og israelere, og vi skammer oss ikke for å nevne det i alle samtaler. Ingen har noe problem med det.»
Jerusalem Post: Israeli falafel takes Belgium by storm
Wikipedia: Falafel
Gault Millau
Restaurant Finjans egen hjemmesideStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: