I kjølvannet av bordingen av “Mavi Marmara” under sist års “Freedom Flotilla,” som viste seg å være en ansamling terrorister, og hvor ni av disse ble drept etter å ha startet angrep mot israelske kommandosoldater, kjølnet forholdet mellom Israel og Tyrkia betraktelig.
Israelere hadde i årevis reist til Tyrkia på ferie, men da Tyrkia trakk tilbake sin ambassadør til Israel i protest, og forlangte en unnskyldning fra Israel for de ni terroristene, ble forholdet så kjølig at israelsk UD vurderte det som risikabelt å være israeler på ferie i Tyrkia.
Militær bistand og økt turisme
I stedet begynte titusener av israelerne å reise til de greske øyer, og Israels ledelse begynte å se seg om etter nye allierte i Middelhavsområdet, og Hellas ble en velkommen ny venn. Israel tilbød militær assistanse til det kriserammede Hellas, til svært gode økonomiske betingelser.
George Papandreou, Hellas’ statsminister, besøkte Israel i det som var det første statsministerbesøk fra Hellas på 18 år, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu var snar med å gjøre gjenvisitt i Athen tre uker etter, faktisk det første statsministerbesøk fra Israel til Hellas noensinne.
Papandreous besøk i Israel markerte en drastisk forandring i landets holdning til Israel, ettersom tidligere statsminister i Hellas, Andreas Papandreou, likte å pleie tette bånd til PLO og dets leder Yassir Arafat, og fordømte Israels politikk i områdene de okkuperte etter at de ble angrepet av araberne i 1967, og vant krigen.
Flotiljen ingen suksess
Flotiljen som var planlagt i år fikk mye mediaoppmerksomhet i månedene og ukene før beregnet avseiling, men da tiden kom for avreise fra Hellas, viste det seg at greske kommandosoldater tvang båtene til kai igjen, så den annonserte flotiljen, stelt i stand denne gangen ikke så mye for å bringe humanitær hjelp, men desto mer for å presse Israel politisk til å avslutte sin militære maritime blokade av Gaza, slett ikke ble noe politisk brekkstang, men snarere en mediaflopp.
Den nye alliansen i Middelhavet betyr for Israel også en utvidelse av deres militære øvingsområde, – den felles militære treningen landet hadde med Tyrkia er avsluttet, men fellesøvelser med Hellas gjør at de israelske pilotene får øket sitt treningsareal likevel. En tidligere israelsk diplomat som var stasjonert i Tyrkia, sier det det siste året har vært en intens investering fra Israels side, særlig på det militære området. Israel har tilbudt det forgjeldede landet militære forsyninger med svært generøse ordninger.
“Hellas er et veldig sårbart land akkurat nå, og de har behov… De trenger absolutt alt i øyeblikket,” uttalte han i sakens anledning.
Benjamin Netanyahu opererte også som ambassadør for Hellas, og henstilte til Frankrikes utenriksminister Alain Juppe under et besøk nylig, å bidra til økonomisk hjelp for det sterkt rammede landet. Han uttalte at han følte seg sikker på at landet igjen vil komme til velstand etter krisen som er i øyeblikket, og at den greske økonomien vil blomstre.
[pullquote]Det er tragiske tilstander når Hellas har blitt en mer effektiv og stabiliserende makt i Midtøsten enn Obamas Hvite hus.[/pullquote]Etter at Hellas bidro til å stoppe flotiljen, avla Netanyahu nok et besøk i Hellas for å takke for hjelpen, og for bistand i forbindelse med skogbrannen på Karmel. I denne forbindelse sa han at “enhver som ønsker å frigjøre Gaza må arbeide for å befri dem fra Hamas’ regime, som styrer med grusomhet og råskap mot minoritetene og dem som ønsker fred i Gaza.” Han uttalte også at han var klar “i morgen tidlig” dersom palestinerne ønsker forhandlinger. Han beklaget sterkt at disse ikke ville tilbake til forhandlingsbordet.
Jennifer Rubin i Washington Post skrev nylig at “det er tragiske tilstander når Hellas har blitt en mer effektiv og stabiliserende makt i Midtøsten enn Obamas Hvite hus.”
Israels president Shimon Peres roste også Hellas for å ha bidradd til å kjøle ned atmosfæren i området. Han takket også Karolos Papoulias, president i Hellas for den personlige hjelpen han bidro med.
Også Kypros har Israel fått sterk bedret forhold til det siste året.
Kan ikke erstatte Tyrkia
Men Hellas er et lite land i forhold til Tyrkia, og det er heller ikke militært sett veldig sterkt eller respektert i Europa. Israel ser derfor stadig utover etter nye venner, og nylig var statsminister Netanyahu på Balkan for å pleie forholdet til landene der. Etter et besøk i Romania og Bulgaria i første halvdel av juli, mente statsministeren at “mens enkelte vestlige land ikke skjønner hvorfor Israel ikke lykkes med å få fred med de palestinske selvstyremyndighetene, så skjønner de som bor på Balkan det.”
“De har levd under tyranni, så de er mer skeptisk, de har mer respekt for et demokrati som står overfor totalitære krefter.” Senere la han til: “de skjønner hvordan der er å være omringet.”
Netanyahu uttrykte begeistring over Israels nye utenrikspolitikk under Avigdor Lieberman, fordi landet nå rekker ut til områder som tidligere i høy grad ble oversett. “Vi finner nye partnere og bygger nye allianser i områder hvor vi tidligere ikke investerte så mye tid, energi eller ressurser.”
En av forklaringene på de nye båndene med disse landene er de felles problemene med Tyrkia. Balkan-statene var blant de første til å støtte Israel under den tyrkiske flotiljen til Gaza i 2010. Også en kultur med mange fellestrekk har vært nevnt som årsak.
Landene på Balkan har uttrykt støtte til fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne, men Bulgaria har nektet å kommentere hvorvidt landet vil stemme mot PA’s forventede unilaterale statserklæring i FN i september. Den bulgarske statsministeren Boiko Borisov sier “vår kategoriske innstilling er at begge parter må tilbake til forhandlingsbordet. Dette vil også være vår posisjon i FN.” Men på spørsmål om hans land vil stemme mot en unilateral deklarasjon, sa han følgende: “Det får du se når stemmen vår kommer.”
Heller ikke Romanias standpunkt til stemmegivningen i FN var det mulig å komme til klarhet i under statsministerbesøket.
Bulgarere reddet sine jøder
Bulgaria var riktig nok alliert med Hitler under Den annen verdenskrig, men gode mennesker tok likevel ansvaret for og reddet de fleste av sine 48.000 jøder. Mange av disse har siden emigrert til Israel.
Politikeren og menneskerettighetsforkjemperen Dimitar Peshev, den bulgarske ortodokse kirke, talsmenn for det bulgarske arbeiderpartiet, 21 forfattere samt en del organisasjoner bidro til å gjøre dette kunststykket, mot statsministerens Bogdan Filovs vilje. Den bulgarske regjering hadde nemlig undertegnet en avtale med nazistene om å deportere alle landets jøder til dødsleier i tyskokkuperte Polen, under ledelse av SS-offiseren Theodor Hannecker, som hadde tette bånd til Eichmann.
“Bulgaria er undervurdert,” sa statsminister Benyamin Netanyahu til Reuters under besøket i Sofia. Han sammenlignet landet med Danmarks motstand mot politi-razziaene som tok sikte på å arrestere jødene i landet. “I forhold til folketallet snakker vi her om en av de mest bemerkelsesverdige historier overhodet,” sa han. “Mennesker som sto opp for rettferdigheten.”
Den bulgarske statsministeren var svært takknemlig for rosen, og takket for at den israelske statsministeren sendte et slikt budskap ut i verden fra hovedstaden Sofia for å takke det bulgarske folk for hva de gjorde for jødene under krigen.
Les også
Christian Science Monitor
IsraelNationalNews
Jerusalem Post
Free Republic
Wikipedia: Andreas Papandreou
Wikipedia: Dimitar Peshev
Wikipedia: History of the Jews in Bulgaria