Den tyske forbundskansler Angela Merkel truet med å stoppe ubåtleveranse til Israel.
Jerusalem Post siterer en tysk avis på at en avtale om levering av en ubåt til Israel ble truet kansellert dersom Israel ikke føyde den tyske regjering i dennes krav om at skattepengene ble utbetalt som Israel holdt tilbake for de palestinske selvstyremyndighetene.
Ifølge avisen skal Jerusalem ha gitt etter for press, og kort tid etter at Israel annonserte at pengene likevel skulle utbetales, kom det en offisiell kunngjøring fra tyske myndigheter om at Tyskland skal bygge og finansiere opp til en tredjedel av en sjette ubåt til Israel. Båten er av Dolphin-klassen.
Ubåter av denne klassen sies å skulle kunne utstyres med atom-stridshoder.
Det er ikke første gangen leveransen av denne ubåten kom i klem mellom den tyske regjerings krav til Israel, og den faktiske situasjon. Også for en måneds tid siden ble den samme avtalen truet omgjort, fordi tyskerne ikke likte israelernes planer om å bygge rundt 1100 nye boliger på utsiden av den såkalte «grønne linjen» i Gilo, et nabolag i Jerusalem. Angela Merkel skal ha sagt i en telefonsamtale med den israelske statsminister at hun hadde «absolutt ingen forståelse» for Israels avgjørelse om å øke byggingen i øst-Jerusalem.
Kilden som ble oppgitt i den tyske regjeringen sa at hun ikke visste hvorvidt opplysningene var nøyaktige. Hun sa at Tyskland vil betale opp til 135 millioner euro av kostnadene til ubåten, som totale vil beløpe seg til et sted mellom 372 og 520 millioner.
Samtalene om avtalen om ubåter opphørte i fjor, etter at tyskerne nektet å underskrive den, Dette har de også gjort i tidligere kjkøp av undervannsbåter.
Ifølge den engelskspråklige tyske nyhetssiten The Local har den israelske marine tre undervannsbåter, hvorav to ble innkjøpt etter Gulf-krigen i 1991. To andre er bestilt fra Tyskland, og er under bygging på et skipsverft i Kiel. Disse skal leveres i 2012.
Dette er også ubåtene Norges regjering ikke lenger vil la Israel teste i norske farvann, da «vi ikke eksporterer materiell eller tjenester til land som er i krig eller hvor det er fare for krig,» som utenriksminister Jonas Gahr Støre ordla seg. At Norge selv er i krig flere steder i verden gjør noe med seriøsiteten på denne uttalelsen. Han ville ikke omtale denne avgjørelsen spesifikt, men fikk likevel svært tydelig frem sitt synspunkt i diplomatiske termer: «Jeg vil ikke kommentere denne konkrete saken, men du kan tolke det jeg sier.»
Testing av israelske ubåter ble ifølge NRK godkjent i 1999, men til tross for avgjørelsen avviser Støre «at det er endringar i forholdet mellom Norge og Israel som ligg til grunn for at ubåtane deira ikkje lenger får bli testa på Sørlandet.»
NRK skriver «Ifølgje NRK Brennpunkt sine kjelder var det ikkje vanskeleg for UD å finne argument for å nekte israelske ubåtar adgang.»
Nei, det vil vi tro. Vi opplever oftere nå enn før en usaklig tilnærming til situasjonen i Midtøsten, en holdning som man ikke skulle tro var mulig fra en demokratisk regjering: udokumenterte påstander, noe som heller ikke blir problematisert av mediene, ettersom de oftest har samme grunnholdninger i sette spørsmålet, om de mot formodning overhodet har bakgrunnskunnskaper om konflikten de omtaler.
Ett eksempel til som illustrerer holdningene, nemlig Støres påstander om at Israel bryter Folkeretten. Dette har Støre aldri kunnet dokumentere, heller ikke på oppfordring.