Islamsk akademi inviterer til dialog

Jødenes verdenskongress – Pressemelding 23. nov 2010
Ledende islamske autoritet Al-Azhar inviterer jøder til samtaler på tvers av trosretning for første gang. Visepreseiden Schneier i Jødenes verdenskongress ønsker invitasjonen velkommen og kaller beslutningen “en milepæl” for dialogen mellom jøder og muslimer.
LONDON: I en tale under et arrangement i London i kveld kommer Rabbi Marc Schneier til å holde en tale. Schneier er visepresident i Jødenes verdenskongress og har vært en foregangsmann når det gjelder å skape tettere relasjoner mellom jøder og muslimer i Nord-Amerika og Europa. Han vil rose lederne ved Al-Azhar Al-Sharif universitetet i Cairo, det eldste islamske utdanningssenteret i verden, fordi de nå åpner opp for religiøs dialog med jødene. “Banu Ibrahim – Erklæringen om Abrahams barn” vil bli offentlig fremført ved et arrangement for ledende religiøse og politiske ledere som blir holdt av den veldedige institusjonen “Children of Abraham” og “Al-Azhar Institute for Dialogue with the Monotheistic Religions” i Overhuset i det engelske parlamentet tirsdag kveld kl. 19.00 lokal tid. 
Rabbi Schneier vil erklære: “Dette er et landemerke av en avgjørelse, og Al-Azhar fortjener ros for det. Fordi dette kommer fra verdens ledende senter for islamsk tenkning, vil det bli svært nyttig for alle moderate krefter i islam. Erklæringen understreker virkelig viktigheten av relasjoner mellom trosretningene. Lederne på begge sider bør nå gripe muligheten og ta de jødisk-muslimske relasjonene til neste nivå. Begge samfunnene har mye mer til felles og har mer å gi hverandre enn mange tror.” 
Med hjelp av støtte fra Jødenes Verdenskongress og Det amerikanske islamske samfunnet har Rabbi Schneiers Stiftelse for etnisk forståelse (www.ffeu.org) stått i spissen for en årviss tvilling-aksjon for moskeer og synagoger i Nord-Amerika og Europa.
Bakgrunn
Al-Azhar i Kairo, Egypt, ble grunnlagt i 970 og er verdens ledende senter for utdannelse i Sunni-islam. I juni 2009 holdt USAs president Barack Obama en tale om forholdene mellom Amerika og Islam der, en tale som ble mye omtalt. “Banu Ibrahim – Erklæringen om Abrahams barn” (Banu Ibrahim – Children of Abraham Declaration) ble grunnlagt av Sheikh Fawzi Al-Zifzaf som er leder for Al-Azhars “Permanent komité for dialog med de monoteistiske religionene.” Den fremhever at islam oppfordrer til “broderskap og gjensidig forståelse og for styrking av bånd mellom muslimer og dem som dyrker andre religioner, og for etablering av dialog-broer til vitenskapelige institusjonber i Europa og Amerika.”
Teksten oppfordrer også til dialog som er “grunnlagt på likeverd, gjensidig respekt og at man verdsetter hverandres meninger.” Mens Al-Azhars bilaterale dialog med Vatikanet har vært på plass siden 1990-årene, har ikke institusjonene offiselt gått inn i samtaler med jøder før nå.
Om Jødenes verdenskongress –  World Jewish Congress (WJC)
The World Jewish Congress er en internasjonal organisasjon som representerer jødiske samfunn i 92 land rundt om i verden. WJC fungerer som en diplomatisk arm for det jødiske folk til regjeringer, parlamenter og internasjonale organisasjoner. I årtier har organisasjonen stått i spissen for dialog med andre religioner.
WJCStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: