Det er ikke bare i Norge uttalelser om Israel splitter landet på tvers, – også der man skulle tro man fant støtte for rettferdigheten. I en del andre land som i likhet med Norge ligger langt unna Israel og araberne, og derfor etter alle beregninger godt skulle kunne la Midtøsten-regionen drive med sitt uforstyrret, er det et sterkt engasjement i muslimske land, mot Israel, for araberne.
Nøkkelordet er islam, nesten som man skulle tro det var også i Norge.
I Malaysia, som i all hovedsak er muslimsk, er det i gang en valgkamp i forbindelse med valget til våren eller sommeren neste år, skjønt en del kommentatorer regner med at det vil skje mye før. Opposisjonslederen Anwar Ibrahim, som av mange regnes som forkjemper for et liberalt demokrati, har kommet med noen uttalelser som har vekket harme i den muslimske befolkningen.
I et intervju nylig i Wall Street Journal gikk han til det uhørte skritt å uttale de enormt provoserende ordene – for oss en selvfølge – «jeg støtter alle tiltak for å beskytte sikkerheten for staten Israel.»
Det skulle han ikke gjort, ifølge hans muslimske politiske motstander Khairy Jamaluddin, leder for UMNOs (United Malays National Organization, regjeringspartiet) ungdomsavdeling. «[Anwars uttalelser] viser en in blanco støtte til alt Israel gjør,» sa han.
«Enkelte nekter å anerkjenne staten Israel,» sa Anwar, «men jeg synes vår politikk skal være klar – beskytte sikkerheten, [til Israel] men man må være like fast i å beskytte de legitime rettighetene til palestinerne.»
Politikeren Anwar Ibrahim har akkurat blitt frikjent etter en runde i retten, hvor han var tiltalt etter Malaysias ekstremt strenge sodomi-lovgivning. Dette punktet er også en av hans valgkampsaker. Etter hans mening er Malysias lover «arkaiske» og bør forandres.
Malaysia er en av tre sørøst-asiatiske stater, sammen med Indonesia og Brunei, som ikke har diplomatiske bånd til Israel, selv om det forekommer økonomiske bånd mellom private firma i begge land.
En stor prosentandel i landet støtter den palestinske saken, og kritikken mot Israel var meget sterk da landet aksjonerte mot Hamas i Gaza i desember 2008, og under bordingen av flotiljen i mai 2010.
Malaysia har offisielt religionsfrihet for sine mange forskjellige etnisiteter, men har erklært islam som statsreligion. Det blir derfor ofte gnisninger mellom de forskjellige gruppene omkring Israel-Palestina spørsmålet.
«Saken er at Malaysia er et islamsk land, og derfor er det slik at det skal være støtte til Palestina,» sa James Chin, en professor på en gren av det australske universitetet Monash, som opererer i Malaysia. Han kunne fortelle at supporten til palestinerne har blitt mye vikktigere i landet etter forrige statsminister Mahatir Mohamad, som ble kritisert av verdens ledere for antisemittiske holdninger.
Anwar Ibrahim har også vært på den andre siden av denne diskusjonen. I 2010 angrep han UMNO for dets forhold til APCO, et firma som driver med publikumskontakt. I folkeforsamlingen sa han at firmaet var «kontrollert av sionister,» og at det arbeidet på vegne av den amerikanske regjering for å påvirke politikken til Malaysias regjering. Denne beskyldningen ble avvist av både regjeringen og av firmaet.
Den gangen ble Anwar beskyldt av amerikansk-jødiske grupper som B’nai B’rith for å være «antijødisk» og «anti-Israel,» og man henstilte til amerikanske politikere å bryte sine forbindelser med Anwar.
Anwar ville derimot ikke svare på om hans parti ville gå for å opprette diplomatiske forbindelser med Israel.
Wall Street Journal sørøst-Asia
Wall Street Journal