Siden opptøyene etter valget i 2009 og den kontante reaksjonen mot politiske demonstranter har Iran også slått hardt ned på kurderne.
Fra den muslimske verden: Henrettelser som festunderholdning.
Den 15. januar ble 29 år gamle Hossein Khazri hengt. Hans forbrytelse var at han kjempet for at kurderne skal få sitt eget land, som medlem i PJAK, «Partiet for fritt liv i Kurdistan.» Han hadde sittet i fengsel siden tidlig i 2009. I Den islamske republikkens øyne var Kharzi en fiende av Allah. Han ble dømt 11. juli 2009, forbrytelsene ser ut til å ha vært politisk agitasjon for demokrati og føderalisme for landet han har bodd i siden han var liten gutt.
Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner har Kharzi blitt torturert på det verste i tiden han har sittet i fengsel under bevoktning av Revolusjonsgarden og den iranske etterretningen. Hengingen var den siste i en lang rekke henrettelser av kurdiske opposisjonelle. Fjorten andre kurdiske politiske aktivister står nå for tur og skal henges for sine politiske aktiviteter. Iran har henrettet 47 mennesker siden årsskiftet.
En talsmann for ICHRI sier at «henrettelsene av de kurdiske aktivistene, som foregår uten noen skikkelig rettsak, og de blir torturert, – ser mer og mer ut som en systematisk, politisk motivert prosess.»
Iran, ved den fryktede Revolusjonsgarden har slått kraftig ned på politiske opposisjonelle, en krig som er svært underrapportert. Urumiya, et fengsel vest i landet, som i sin tid ble bygget for 150 fanger, huser nå 300 av de kurdiske aktivistene.
Det iranske systemet domineres av etniske persere. Men Republikken selv definerer seg ikke på grunnlag av etnisitet, men det er en religiøs organisasjon. Offisielt anerkjennes derfor kurderne, og språket deres er offisiellt et av landets språk. Men i praksis er det diskrimiering som gjelder, både mot kurderne og mot andre etniske og religiøse minoriteter.
Det finnes rundt 5 millioner kurdere i Iran, hovedsaklig i provinsene vest-Aserbadsjan, Ilam og Kurdistan. Frihetsbevegelsen er sterkest blant sunnimuslimske kurdere. I Republikkens tidligste tider erklærte ayatollah Ruhollah Khomeini en jihad mot kurdisk separatisme, og 10.000 kurdere ble drept for å få kontroll over disse områdene.
Iran slår svært hardt ned på politisk motstand. Blir man tatt og beskyldt for medlemskap i PJAK eller andre kurdiske motstandsbevegelser, får man hard behandling, ingen tilgang til advokat, og må gjennomgå tøff tortur. Den iranske sikkerhetstjenesten og etterretningen har vokst seg svært sterk i de senere årene, og henrettelsen av Hossein Khazri var nok langt fra den siste verden har sett.
«Når henrettelser er metoden man bruker for å løse politiske og praktiske problemer, kan man si at humane verdier står lavt i kurs i Iran,» sa en talsmann for Den internasjonale kampanjen for menneskerettigheter i Iran.
Ovenstående er et sammendrag av diverse nyhets- og faktaartikler, v/ Willy Gjøsund
Jerusalem Post
Wikipedia: PJAK
Iranhumanrights.org