Iran stanser anriking: Stuxnet-viruset mistenkt

Store problemer i Irans atomprogram har tvunget landet til en midlertidig nedstenging av tusenvis av sentrifuger som anriker uran ved Irans atomanlegg Natanz, ble Associated Press fortalt mandag.
Diplomatene sa at problemene hadde fått de iranske ekspertene til å foreta en “midlertidig stans” av maskinene de bruker for anrikingen.
Kildene sa at de ikke hadde ytterligere detaljer, men mistankene fokuserer på Stuxnet-ormen, dataviruset som i det senere har plaget Irans atomprogram, og som mange tror er utviklet av USA eller Israel. Eksperter fortalte forrige uke at Stuxnet er designet for å ødelegge sentrifugene ved å få dem til å spinne ut av kontroll.
“Det kommer antydninger om at programmet er angrepet av tekniske problemer,” rapporterte AP. “Bare en kort nedkjøring av de tusenvis av anrikingsmaskiner ville være den beste dokumentasjon på at programmet, – Irans kjernefysiske hjørnesten og en kilde til nasjonal stolthet, er i trøbbel.”
Eksperter sier at Stuxnet antas å være i stand til å sende hastigheten på sentrifugene i været langt over normalt nivå, til 1.410 omdreininger pr. sekund, for så å senke den til bare 2 i sekundet, slik at operasjonene blir forstyrret og noe av prosessen blir ødelagt.
En offisiell talsmann ble sitert i en vestlig etterretningsrapport, der han uttaler at Stuxnet har “ødelagt kontrollsystemet på Irans Bushehr-reaktor, og vil bli aktivert så snart den russiskbygde reaktoren går on line om noen få måneder.” Viruset vil da lage rot i styringen av “grunnleggende parametre” som kontroll med temperatur og trykk, og nøytronflyten, fortalte han til nyhetsbyrået. Dette kan resultere i nedsmelting av reaktoren.
Irans anrikingskapasitet har stagnert i de senere årene, melder nyhetsbyrået, og hundrevis av sentrifuger har blitt tatt ut av systemet de siste 18 månedene. En FN-talsmann med tette forbindelser til Atomenergibyrået sa at en fullstendig stopp i Irans sentrifugeoperasjon var “ukjent for ham”, men han ville ikke gå inn på mer spesifikk diskusjon. To diplomater på høyt nivå fra IAEAs medlemsland bekreftet hendelsene ved Natanz.
Iran har ikke innrømmet at de mistenker Israel for å sabotere computerne som styrer deres kjernefysiske program. Men dersom det skulle vise seg at Israel står bak og faktisk har tatt kontroll på iranske sentrifuger ved hjelp av Stuxnet-viruset, bør det ikke komme som noen overraskelse for Irans sterke mann Mahmoud Ahmadinejad, som ofte har gjentatt det antisemittiske vrøvlet at jødene kontrollerer verden, skriver IsraelNationalNews.com.
“En liten håndfull sionister, med en svært intrikat organisaasjon har tatt over maktsentrene i verden” sa den lille diktatoren i 2008. “Etter våre antagelser består sionistenes hovedkader av høyst 2.000 individer, og de har 8.000 aktivister i tillegg.”
Les også:
Bushehr-reaktoren antas å være målet for Stuxnet
Historien om Esther brennaktuell i 2010
Iran mistenkes for å ha henrettet medarbeidere[ad name=»Google Adsense 728×90″]Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: