Ingen grunn til å fjerne seg fra boligområder

Ya’alon til Jerusalem Post: Jøder skulle kunne leve i palestinske områder.
– Israel skulle ikke ha noe behov for å fjerne noen boligområder i forbindelse med en fredsavtale med palestinerne, sa Moshe Ya’alon, minister for Israels strategi. – Akkurat som arabere bor i Israel nå, skulle vel jøder være like så mye i stand til å bo i palestinske områder.
– Hvis vi snakker om sameksistens og fred, hvorfor insisterer så [palestiner-araberne] på at områdene de overtar skal være etnisk renset for jøder? spurte Ya’alon i et større intervju som vil bli publisert i et eget bilag til Jerusalem Post på mandag.
– Hvorfor skulle disse områdene være «Judenrein?» spurte han. – Bor det ikke arabere her, i Negev og i Galilea? Hvorfor er ikke dette en del av den offentlige diskusjonen? Hvorfor skriker man ikke til himlen om dette?
Ya’alon sa at dersom Israel og palestinaaraberne virkelig er på veien til fred og sameksistens, så skulle det være godt mulig at jøder levde i Judea og Samaria under israelsk suverenitet og borgerskap.
Han understrekte at «ingen boligområder» burde fjernes, og at landets tiligere tilbaketrekninger, fra Libanon og fra Gaza, hadde styrket henholdsvis Hizbollah og Hamas.
– Dette er stikk i strid med våre strategiske interesser, og Vestens strategiske interesser, sa han.
Ya’alon, som sitter i statsminister Benjamin Netanyahus øverste beslutningsorgan, kjent som «septetten», og som er blant dem som bestemmer hvordan Israel skal svare på den amerikanske president Barack Obamas omtalte krav om frysing av all boligbygging i øst-Jerusalem, sier at Israel må ikke gi seg på dette.
– Vi kan ikke pakke samme Jerusalem. Hva er Jerusalem? Det er Sion, sa han.
Han la til – vi trakk oss ut, politisk i Judea og Samaria, og fysisk fra Gaza, Netanyahus politikk er at vi ikke skal bestemme over dem [palestina-araberne]. Men ikke å bestemme over dem betyr ikke at vi skal trekke oss tilbake til grensene før 1967, som ikke er mulig å forsvare, – eller at vi skulle dele Jerusalem og så få snikskyttere fra Hamas inn i Jerusalem.
Som «septetten»s øvrige medlemmer er Ya’alon veldig tilbakeholden med informasjon om diskusjonen de har rundt hva landet skal svare Israel, og vil ikke en gang diskutere eksakt hva Obama egentlig krevde.
Og mens han peker på at USA og Israel har en dyp, strategisk allianse, så vedgikk han en betydelig grunnleggende forskjell i hva synet på regionen angår.
– Hvis du skal gi en riktig prognose, trenger du en riktig diagnose, sa han. Han la til at Obamas administrasjon har feildiagnostisert de egentlige årsakene til konflikten som territorielle, mens det i virkeligheten dreier seg om palestiner-arabernes manglende evne til å anerkjenne jøders rett til å være her – uansett endringer.
– Dem som ønsker å fortsette Oslo-prosessen, som ønsket at vi skal fortsette å gi og gi og gi, uten at en gang palestineraraberne innrømmer oss retten til et nasjonalt hjem, er med på en trinnvis plan for å utslette Israel, sa han videre.
Mens det ryktes at Obama i løpet av noen få måneder vil prøve å implementere en fredsplan for Israel og palestina-araberne, sa Ya’alon at enhver som tror man kan innføre fred på en slik måte, er løsrevet fra virkeligheten. Ya’alon har vært tett involvert i den diplomatiske prosessen siden han ble leder for den militære etterretingen i 1995.
– Regjeringen må samarbeide tett med Obama-administrasjonen for å forhindre at en slik plan blir gjennomført, sa han.
På spørsmål om Iran og hvem i Vesten som er mest konsekvent i forhold til dilemmaet: bomben eller egen overlevelse, svarte han Storbrittannia og Frankrike.
– Noe har skjedd som vi ikke har sett noen gang før, sa han. – Tidligere var det USA som kjørte en tøff linje. Nå er det som jeg sa, presidenten i Frankrike og statsministeren i Storbritannia som leder an i en mer agressiv tone enn USA.
På spørsmålet om noen i Jerusalem har ansvar for en plan om hva man gjør dersom Iran skulle få bomben likevel, svarte Ya’alon: på en eller annen måte må Irans militære atomprosjekt stoppes. Noen annen utvei er det ikke snakk om.
Fra Jerusalem PostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: