Handel med Iran minker ikke, men øker

Det er visst ikke bare Østerrike og Indonesia som ser gjennom fingrene med sanksjonene mot Iran.
Handelen mellom Iran og de fem faste medlemmene av FN’s sikkerhetsråd har nemlig også gått i været, skal vi tro Jerusalem Post. Avisen viser til en rapport som Press TV har laget. Rapporten viser at selv om den iranske importen fra USA og Storbritannia har gått ned, så har eksporten TIL disse landene økt,  – med så mye som hhv 76 og 61 prosent de siste fire måneder. Handelen med Kina, som av mange anses for å være Irans viktigste handelspartner, har økt 50% på eksportsiden, og 40 på import.
9. juni stemte de fem faste medlemmene, USA, GB, Russland, Frankrike og Kina, sammen med Tyskland, for en fjerde runde med sanksjoner overfor Iran, for å fremstå som en samlet blokk.
Det eneste landet blant de seks som kan vise til en reduksjon i både import og eksport, var Russland. Irans eksport til Russland sank med 20%, og importen med 8% i samme periode.
Dr. Amir Hossein Mozayani fra Det økonomiske forskningssenteret på Tarbiat Modares Universitet i Iran sier til The Media Line at «sanksjonene i alle fall på kort sikt ikke later til å ha virket noe særlig.» Men på sikt kanskje. Rapporten kan vise tall som handler om allerede inngåtte kontrakter. Dette kan gjenspeiles i flere måneder fremover, mener han.
Hovedmålet for sanksjonene fra de fem landene er Revolusjonsgarden. Meningen er at sanksjonene skal forhindre kontrakter med firma som samarbeider med denne hæren, som er teokratiets egen armé som styrer både hær, marine, flyvåpen og milits. Revolusjonsgarden har i de siste årene utvidet sitt virkeområde og driver et stort forretningsimperium på mange områder, fra bygging til telekommunikasjon.
De nyeste FN-sanksjonen, som omfatter alle 192 medlemsland, tar sikte på å presse Irans bruk av atomenergi inn i fredelige spor. Washington og andre hevder energiprogrammet deres er et dekke over atomvåpenproduksjon, mens Iran hevder programmet har kun fredelige hensikter.
Jerusalem PostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: