Oppskrift på Hamentaschen
Hamentaschen (Hamans ører) er trekantede små kaker fylt med korn-valmuefrø. Purim er vanlig arbeidsdag med mindre den faller på Shabbat.
Deigen
2 kopper hvetemel
2 ts bakepulver
Litt salt
1/2 kopp melis
125 g kaldt smør i små biter
2 egg
1/4 kopp appelsinjuice
skall fra to sitroner
skall fra 1 appelsin
1 ts vaniljesukker
Fyll
1,5 kopper melk
1/4 kopp sukker
2 ss honning
1 ss aprikossyltetøy
50 g smør, mykt
250 g knuste valmuefrø
2 ss mel
Skall fra 2 sitroner
2 ts frisk sitronsaft
2 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte:
- Bruk gjerne kjøkkenmaskin, da får du en jevn deig. Rør margarin og sukker sammen. Tilsett egg, bakepulver og de andre ingrediensene, unntatt mel, og rør godt. Tilsett mel litt etter litt til du får en nokså fast masse. La den hvile mens du lager fyllet.
- Valmuefrøene males i en kaffekvern e.l. til de er godt knust.
- Kok opp melken og slå ned varmen. Tilsett alle ingrediensene og kok forsiktig til du får en tykk masse
- Kjevl deigen tynt ut og lag sirkler ved hjelp av et stort vannglass med radius på minst 8 cm..
- Dypp vannglasset i mel før det brukes og trykk på deigen for å få flest mulige sirkler av det.
- Legg litt av fyllet i senteret av sirklene. Brett deigen godt sammen over fyllet slik at den får form som en Napoleonshatt og pensle dem med litt eggeplomme. Sett på en godt smurt plate og i kjølskap minst i 30 minutter
- Stek kakene ved 160 °C i 20-30 minutter til de er lysegule, avhengig av hvor tykk deigen er.
- Melis til pynt