Gaza – en integrert del av israel

 
Av Yoram Ettinger
Publisert i Ma’ariv den 12.november 2004
Oversatt for SMA av Per Winsnes
Fakta: I oktober 1946, ble Kfar Darom (en av bosettingene på Gaza stripen) og 10 andre jødiske lokalsamfunn opprettet for å forhindre at engelskmennene skulle skille ut Negev fra den jødiske staten Israel.

 • Fakta: Kfar Darom ble opprettet på det samme sted som den talmudiske jødiske byen Kfar Darom hadde eksistert i det 3. og 4.århundre. Den jødiske farmeren Tuvia Miller, plantet en frukthage i Kfar Darom, som ble rasert i løpet av de antijødiske pogromene som fant sted 1936-39. Det nyetablerte Kfar Darom i 1946 ble rasert igjen da egyptiske styrker invaderte området i 1948. Kfar Darom ble bygget opp igjen i 1967. Kommer Kfar Darom nå til å bli rasert av den israelske staten?
 • Fakta: I perioden 135 – 600 AD ble Jerusalem erstattet av Gaza og Tiberias som valfartssted – som følge av romernes rasering av Jerusalem.
 • Fakta: Den jødiske befolkningen i Gaza ble jaget bort fra sine hjem i løpet av de antijødiske opptøyene i 1929, som også førte til massakren på jødene i Hebron.
 • Fakta: En stor gruppe jødiske flyktninger fra Spania i 1492, ledet av Castil familien, økte det jødiske innbyggertallet i Gaza. Eksistensen av det jødiske samfunn i Gaza ble dokumentert av Ovadia av Bartenura i 1488.
 • Fakta: Det ottomanske rike gjorde det mulig for jøder å bosette seg i Gaza.
 • Fakta: På 16.hundretallet komponerte overrabbineren i Gaza, Israel Najarah, hymnen «Ya Ribon Olam.» Etter sin død ble rabbineren gravlagt i Gaza.
 • Fakta: Det var i synagogen i Gaza at den nifse personen Shabtai Zvi erklærte seg for å være Messias.
 • Fakta: Synagogen i Gaza sto på en bakketopp, som araberne i dag kaller for Khart Al-Yahood (det jødiske nabolag). Synagogen ble rasert i 1831, av Egypts Ibrahim Pasha.
 • Fakta: De kjente oppdagelsesreisende Georgio Gucci (1384) og Meshulam av Voltera (1481) lovpriste jødene i Gaza for deres viner og store verdier.
 • Fakta: Det gamle testamentet refererer til Gaza som en integrert del av Israels land: Abraham ble straffet fordi han trakk seg ut av Grar (i dag Dir Al-Balakh på arabisk, 1.Mos. 21); Judas stamme arvet Ashdod, Ashkalon og Gaza (Josva 15:47, Dom. 1:18); Kong Salomo og Kong Hiskia hersket over Gaza (1.Kong 4:21 og 2.Kong 18:8) Jonatan Makkabeeren frigjorde Gaza i 145 f.K., Simon Makkabeeren slo seg ned i Gaza, og Kong Alexander Yanai-Janeus fornyet den jødiske nærvær i 96 f.K.
 • Fakta: Den romerske keiseren Konstantin den store klarte ikke å omvende jødene og utslette det jødiske samfunn i Gaza. (4.århundre).
 • Fakta: Sjelden eller aldri har det hendt at nasjoner har vært villig til å gi landområder i bytte for å oppnå fred. Aldri har nasjoner vært villig til å flytte fra sitt historiske opprinnelsessted i bytte for fred. Kan en nasjon distansere seg fra sine røtter uten at man samtidig oppgir avkall på sin fremtid?

 Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: