Full tillit til PA-myndighetene

Artikkelen er under arbeid
– Norges bevilgninger til de palestinske områdene har ikke blitt misbrukt, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, etter sitt tre dager besøk i Gaza og Ramallah, der temaet var ettersyn med bistand og utviklingshjelp til de palestinske selvstyremyndighetene.
Av Øyvind Gustavsen
VIKTIG: Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson har full tillt til PA-myndighetene.
Foto: Øyvind Gustavsen 
Utviklings- og bistandsminister Hilde Frafjord Johnson avsluttet i går et tre dagers besøk, for å følge opp norske bistandsmidler til de palestina– arabiske områdene.
Besøket innebar samtaler med statsminister Abu Ala, finansminister Salam Fayyad i Ramallah, og et besøk til Gaza, for å se på ødeleggelsen av hus som har skjedd som i operasjoner det israelske forsvaret (IDF) har utført sør i Gaza. Utviklingsministeren sier til Dagen at Norges bistandsmidler ikke har blitt misbrukt.
– Norges bistand følges veldig nøye opp. Det er streng kontroll og oppfølging av pengene som gis både gjennom UNWRA, til de palestinske myndighetene direkte og støtten til frivillige organisasjoner. I to-tre tilfeller, har vi funnet at mottakerne ikke har kunnet svare for mindre beløp. Da har vi fulgt opp med politianmeldelse og bedt om tilbakebetaling av pengene. Den palestinske forvaltningen har bedret seg siden midten av 90-tallet og deres nye finansminister, Fayyad, har virkelig ryddet opp. PA-myndighetene har også fått god kritikk fra Det internasjonale pengefondet. Jeg har derfor full tillit til det som skjer.
Ødeleggelser i Gaza
Det planlagte møtet med ordføreren i Rafah på søndag, ble avlyst på grunn av kamper mellom israelske soldater og lokale militære palestina-arabere.
Ifølge FNs rapport har det israelske forsvaret (IDF) i løpet av januar ødelagt 72 hus, som til sammen har gjort 584 mennesker husløse. Talsmenn for IDF sier at husødeleggelse skyldes tunneler fra Egypt og inn i grensebyen Rafah, som brukes til å smugle våpen inn til Gaza-stripen. Utviklingsministeren besøkte Khan Younis, og så på ruinene av hus som har blitt ødelagt av israelske myndigheter. Hun besøkte også et nytt boligfelt, hvor Norge har vært med å finansiere nye hus til palestina-arabere som har fått sine hus ødelagt i rakettangrep og av bulldosere.
Hilde Frafjord Johnson sier til Dagen at ødeleggelsene hun så var uakseptable.
– Dette er å frarøve mange tusen mennesker deres hjem. Levekårene til befolkningen forverres, både i forhold til arbeidsledighet og dårlig ernæring til barna. Jeg stiller meg spørsmålet om sikkerheten økes, som en følge av disse ødeleggelsene. Jeg er redd for at det israelerne tror vil øke sikkerheten deres, faktisk er med på å forverre den.
– Israelerne hevder at kampen mot terrorisme ligger til grunn for ødeleggelsene. Har du tatt terrorisme i dine samtaler med PA-myndighetene?
– Jeg har tatt det opp med PA-myndighetene tidligere, og ved dette besøket har vi snakket om reformen av PAs sikkerhetsstyrke. Innebygget i dette, ligger også kampen mot terrorisme.
– Hvordan påvirker det kristne menneskesynet ditt besøket i Gaza?
– Det grunnleggende kristne menneskesynet er at alle mennesker har samme verdi, og palestinerne som lider her har like stor krav på beskyttelse, hjelp og oppmerksomhet, som mennesker som lider andre steder, enten det er israelere, jøder eller palestinere.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: