Jødehat i Tunis

Mange av kommentarene til det som skjer for tiden i muslimske land er udelt positive. Når det skjer store endringer i et land, folkeopprør, demonstrasjoner og opptøyer er det tid for å spørre seg hva et eventuelt regimeskifte vil føre til, hvilke systemforandringer det vil medføre, og hvilke konkrete endringer et maktskifte vil medføre for folket, og for omgivelsene. Eller om det vil bli forandringer i det hele tatt.
Det har vært mange demonstrasjoner i den arabiske og islamske verden, men hva er det som egentlig forandrer seg i Midtøsten? skriver leder for SMA 11. februar. Så lenge de ikke har alternativer til det militære eller religiøse lederskapet, så vil ingen ting forandre seg for folket. Så det kan være klokt å være tilbakeholden og skru forventningene ned noen hakk. Jens Stoltenberg heller klokelig kaldt vann i blodet på de aller optimistiske: «Det er fortsatt stor usikkerhet om hvor dette vil føre hen,» og VGs Hanne Skartveit uttrykker i sin utmerkede kommentar at Israels frykt er forståelig. Mubarak var ingen god leder for Egypt, men han holdt fast på fredsavtalen med Israel. Man vet hva man har, men ikke hva man får.
I Tunisia er det nå, som andre steder i muslimske Nord-Afrika, også opptøyer. Om dette vil føre til bedre forhold for tunisierne, er altså diskutabelt. Men noen av tunisierne er jøder. I 1948 var det ifølge Wikipedia ca 105.000 jøder i Tunisia. I 2003 regnet man med at det var 1.500 jøder tilbake. Jødenes historie i landet går rundt 2000 år tilbake i tid, og ett av verdens eldste jødiske samfunn ligger i landet. Jødene i Tunisia er blant verdens største jødiske samfunn i arabiske land, selv om det er en skygge av hva det var. Bare Marokko har et større antall jøder.
Nå kan det se ut som om de få jødene som er igjen, går en utrygg fremtid i møte. Sist fredag var det antijødiske demonstrasjoner utenfor hovedsynagogen i Avenue de la Liberte i Tunis. Bilder og film fra folk som var til stede viser omkring 40 islamister, noen av dem svartkledde, med bannere med Koran-sitater, som ropte jødefiendtlige slagord. Ropene gikk på at alle jøder i verden måtte drepes, de ropte «Bare vent, jøder! Mohammeds hær vil komme tilbake!», «Vi skal gjenta slaget ved Khaybar» – som henspeiler på drapet på 628 jøder som levde i oasen Khaybar i det som nå er Saudi Arabia, – og det tradisjonelle «Allah akbar.»
Landets innenriksminister fordømte ekstremistdemonstrasjoner og alle hatefulle ytringer og oppfordringer til vold, og sa tirsdag at «landet vil ikke sky noen anstrengelse for å sikre disse verdiene [respekt for frihet og tro, toleranse og fredelig sameksistens, og friheten til å utøve menneskerettigheter] – og tar avstand fra dem som ønsker å oppfordre til vold og splid mellom menneskene i Tunisia, og forstyrrer offentlig ro og orden.»
Demonstrantene var fra et svært fattig strøk i Tunis, Etthadamen, og antas å være svært farlige. Man regner med at dette ikke blir den siste antijødiske hendelsen i landet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=K_nSf7HRezM

I april 2002 kjørte en selvmordsbomber en lastebil fullastet med naturgass inn i veggen på synagogen på øya Djerba, og 14 tyske turister ble drept. Al-Qaida antas å stå bak angrepet.
Simon Wiesenthal Center
European Jewish Press
Wikipedia: Tunisia
Les også
Engstelse blant tunisiske jøderStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: