Falske anklager mot ortodokse jøder

Vi opplever et stadig åpnere forhold mellom kristne og jøder gjennom en langsom tilnærming som har foregått de siste årene. Det er tidkrevende å bygge en bro av gjensidig respekt, og enkelthendelser som generaliseres slik at de blir karakteriserende for hele grupper av mennesker, må ikke få stoppe de positive krefter i denne prosessen som, med G-ds hjelp, er synlige.

Men den 30.6.2009 skrev DagenMagazinet (DM) følgende om de bibeltro jødene i Israel: «Det var ortodokse jøder som plantet bomben utenfor hjemmet til familien. De ønsket å skremme dem bort fra området fordi de er messianske jøder». Artikkelen siterer pastor David Ortiz som deltok på et stevne arrangert av den Internasjonale kristne ambassade i Jerusalem (IKAJ) 25-­28. juni 2009.  Informasjon som bestrider disse hårreisende og injurierende påstandene ble ikke tatt med.
 
Forrige Purim-aften plasserte en/flere ukjent/e person/er en bombe foran døren til familien Ortiz i Ariel, Israel, angivelig kamuflert som Purim-gave. Ami (15) åpnet pakken og ble alvorlig såret da bomben eksploderte. Takket være G-d overlevde Ami og han er nå på bedringens vei. Ifølge Ortiz og politiet var det en rørbombe, som typisk er i bruk av arabere. Både Hamas og Fatah påtok seg ansvaret for bomben, men etterforskningen er ikke ferdig.
 
Hvem bruker vold? Eddie Beckford, en kristen jødemisjonær, banket rabbiner Menachem Frester i Arad, Israel (12/6/2006). Klikk på lenken og så klikk på «Play» 

Ortiz har tidligere fortalt at det var hans misjon blant muslimene som førte til at de utstedte en fatwa med dødsdom mot ham. Senere endret han sin historie med bl.a. påstand om et videoopptak som angivelig finnes og som beviser at “bomben ble utplassert av ortodokse jøder”. Ariel-politiet, som SMA har vært i kontakt med, kjenner ikke til slike opptak, men vil gjerne få dem om de virkelig eksisterer. Anklaget Ortiz tidligere araberne, tross filmens “bevis” mot jøder?

 
På Ortiz’ nettside, amiortiz.com, står det: «For en stat [Israel] som ble opprettet på grunnlag av å slippe unna religiøse forfølgelser, hvorfor tillater de sitt ALDRI å skje IGJEN?» (For a country that was founded on the basis of escaping religious persecution, why do they allow never to happen again?).
 
Ordspillet “ALDRI IGJEN” sammenligner de kristnes situasjon i Israel med jødenes situasjon under nazismen!  Dette er en kristen versjon av muslimenes antijødiske al-nakba (“palestinernes” Holocaust). Man kan undres over hvorfor en slik pastor, hvis uttalelser har vært kjent i årevis, blir invitert til et Israel-stevne.
 
Jødene generelt, bibeltro som sekulære, anser jødemisjon som antisemittisme og er helt i mot den, siden vi ikke skiller mellom fysisk og åndelig tilintetgjørelse. Men i motsetning til Kirken og islam, har jødene ingen historie av mord og tvang. Vi håper fortsatt på at den kristne verden, som i mange generasjoner har myrdet millioner av jøder som nektet å konvertere, endelig velger gjensidig respekt.
 
Det er allment kjent at både muslimer, kristne og andre grupper lever fritt i Israel, uten noen form for religiøst press på noen. Ortiz’ reviderte anklager, med det som i Israel blir sett på som misbruk av bildene av den skadde Ami, bidrar ikke til kjærlighet overfor Israel-folket.
 
Vi synes en unge Ami misbrukes av sin far og av andre, som har omgjort ham til en pengemaskin, på en grotesk og ubibelsk måte. Kollektene øker på bekostning av nestekjærlighet overfor jødene, som direkte og indirekte presenteres som terrorister og nazister.
 
Dette er ikke første gang at DM publiserer artikler som har til hensikt å demonisere bibeltro jøder. I DM (28.3.2008), allerede én uke(!) etter eksplosjonen, beskrev Ole Andersen, generalsekretær i danske “Ordet og Israel”, Haredi-jøder, nærmest som terrorister. Han baserte seg på omtale av saken i israelske medier, som er kjent for sin kamp mot Bibelen og jødedommen. “Israel-vennen” Andersen siterte anklagene fra de ortodokse jøders rivaler om «ekstremistiske jødiske antimissions-aktivister» ­uten bevis.
Selv om Israel styres av ultrasekulære jøder, anklager kristne politiet for å nekte å fullføre etterforskningen “for å beskytte de ortodokse jødene som med jernhånd styrer Israel”. Denne versjonen av ‘Sions vises protokoller’ fikk spalteplass i DM (bl.a. Ragnar Hasting 1.10.2008 og 22.6.2009) og ble forsvart av redaktøren.

Om det er en jøde eller en araber som har utført udåden, gjelder det for politiet å finne vedkommende og sørge for at den/de skyldige blir straffet etter loven. Om det skulle vise seg at det var en/flere jøde/r som utførte udåden, burde DM uansett ikke gjenta samme feil som Kirken har gjort i nesten 2000 år, nemlig å anklage samtlige jøder for Jesu død.
Det er ingen nyhet at ortodokse jøder, de som holder seg til jødisk tradisjon og G-ds ord i større grad enn andre, blir presentert som “evangeliets fiender”, slik Arild Edvardsen gjorde. Men etter 2000 år av jødeforfølgelser med sverd i den ene hånden og evangeliet i den andre, er det på tide med nestekjærlighet og respekt, som vi, med G-ds hjelp, opplever fra stadig flere bibeltro kristne på grasrota.


Les også:

  • Innlegget ble publisert i DMs papir- og nettutgaven
  • Paulus` åpenbaringer (Ragnar Hasting, DM 1.92008): «Likevel forstod heller ikke han [Paulus] at Jesjua (Jesus) var den jødenes Messias som Skriftene hadde bebudet, og han raste mot Jesu etterfølgere, slik som de ultraortodokse jødene i dag raser mot de messiastroende jødene. (Det nylige mordforsøket på Ami, sønnen til pastor David Ortiz i Ariel, er et grelt eksempel på disse religiøse åndsmaktene.)»
  • Husker du terrorofferet Ami Ortiz? (DM 17.6.2008 )
  • Hvem forvirrer kampen mot antisemittismen? En antisemittisme-anklage (DM, leder 7.3.2009) 
  • Et tavst spørgsmål fra Israel (Ole Andersen, dansk «Ordet og Israel», DM, 28.3.2008 )
  • Sorg og sjokk. Et litt mer ballansert innlegg (DM 27.3.2008)
  • NT-bål skaper debatt i Israel (DM 22.5.2008) Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: