Et angrep innpakket i fred

Av Michael B. Oren, Washington
Oren er Israels ambassadør til USA
Fredsaktivister er mennesker som demonstrerer ikke-voldelig, for fredelig sameksistens og menneskerettigheter. Mobben som angrep israelske spesialstyrker på dekket av det tyrkiske skipet Mavi Marmara var ikke motivert av fred. Tvert imot, de religiøse ekstremistene som hadde blandet seg med mannskapet ombord ble betalt og utstyrt for å angripe Israel, både på egen hånd og ved å hjelpe Hamas. Og for å ødelegge ethvert håp om fred.
Millioner har allerede sett filmklippet kringkastet av Al Jazeera som viser disse «aktivistene» synge «Khaibar! Khaibar!» Dette er en referanse til en muslimsk massakre av jøder på den arabiske halvøy i det syvende århundre. Youtube-seerne fikk se israelske soldater utstyrt med paintball-våpen for å spre publikum samt håndvåpen for personlig beskyttelse bli slått og kastet over rekkverket av angripere med jernstenger.
Det videoene imidlertidig ikke viser, er flere interessante aspekter som israelske myndigheter nå undersøker. For det første hadde omtrent hundre av de arresterte enorme pengesummer i lommene, nesten 1 million Euro til sammen. For det andre oppdaget Israel brukte patroner på Mavi Marmara av et kaliber som israelske styrker ikke bruker.  Noen av dem forårsaket skuddsår. Dessuten ble det funnet propagandaklipp på båten som viser passasjerer som er «skadde» av israelske styrker, filmet i dagslys, altså flere timer før operasjonen skjedde, om natten.
Disse undersøkelsene vil bli offentliggjort i henhold til Israels behov for sikkerhet.
Det er liten tvil om at den egentlige hensikten med Mavi Marmaras reise ikke var å levere humanitær hjelp til befolkningen i Gaza, men å skape en provokasjon som ville legge internasjonalt press på Israel for å oppheve Gaza-blokaden. Derved ville det være åpent sjøveien for en strøm av militære forsyninger til Hamas. På samme måte som Hamas lar væpnede menn gjemme seg blant sivile på Gaza, så sitter deres støttespillere på huk bak tilsynelatende uskyldige hjelpesendinger.
Dette var grunnen til at arrangørene av flotiljen gjentatte ganger avviste Israels tilbud om å overføre lasten til Gaza etter kontroll av militære. De avviste også en israelsk forespørsel om å øremerke noen pakker med hjelp til Gila Shalit, den israelske soldaten som har blitt holdt som gissel av Hamas i fire år.
I den siste tiden har israelske styrker videresendt ni slike flotiljer, alle uten problemer. Fem av skipene i denne ukens konvoi ble også bordet helt uten problemer. Lasten på disse ble etter nøye kontroll levert til institusjoner på Gaza som ikke har forbindelser til Hamas. Kun Marmara, som er for stort til å nøytraliseres av tekniske virkemidler som rusk i propellen, gjorde kraftig mostand. Det er ingen tilfeldighet at dette skipet ble sendt av Insani Yardim Vakfi (også kalt IHH), som man mener er en veldedighetsorganisasjon, men som av israelske og andres etterretningstjenester har bånd til islamistiske ekstremister.
Den virkelige hensikten med å bryte blokaden er å tillate transport av raketter til Gaza fra Hamas’ leverandører i Syria og Iran. Israel har allerede fanget opp flere slike skip fullastet med ammunisjon. Etter Israels tilbaketrekning fra Gaza i 2005 har Hamas avfyrt mer enn 10.000 raketter og bombekastere mot vår sivilbefolkning. Denne uken eksploderte to slike raketter fra Hamas i nærheten av Ashkelon, en av Israelsk største byer.
Israel har rett og plikt til å forsvare seg mot Hamas og deres støttespillere. Vår kamp er ikke mot folket i Gaza, men bare med det brutale regimet som styrtet legitime palestinske myndigheter og som har lovet å utslette Israel. Hver deg åpner Israel for mer enn 100 lastebillass med mat og medisin. Det er ingen mangel på noen av delene. Vi ønsker også et fritt Gaza, frigjort fra Hamas’ brutale lover, i tillegg til et fritt Israel uten terrortrusler.
Israel vil nøye og samvittighetsfullt etterforske hendelsene rundt Marmara og avskjæringen av denne. Men Israel vil også fortsatt nekte avanserte våpen å falle i Hamas’ hender. Samtidig vil den israelske regjering arbeide aktivt for fred med palestinske selvstyremyndigheter, som deler våprt behov for forsvar mot væpnede ekstremister. De virkelige fredsaktivister er dem som støtter vår visjon om en to-statsløsning, ikke de som støtter terrorister som bare vil ødelegge den.
(nytimes.com)Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: