Engstelse blant tunisiske jøder

Tunisiske jøder i Djerba

Etter opptøyene i Tunisia og presidentens flukt til Saudi Arabia, er jødene i landet alvorlig i engstelse for sin fremtid.
Det jødiske samfunnet i Tunisia følger nøye med på den politiske utviklingen i landet. Det man frykter er at islamistiske radikalere angriper jødene og beskylder dem for den politiske og sosiale usikkerheten i landet. Nissim Taito, direktør for the World Organization of Tunisian Jews sier til avisen Arutz Sheva at de er klare til å ta imot jødene fra Tunisia om det skulle være nødvendig. «Når det kommer til stykket, er Israel også deres hjemland. De skulle ha kommet for lenge siden.»
Det er to jødiske samfunn i Tunisia, ett i hovedstaden Tunis, og ett i Djerba, totalt ca 1.500 mennesker. Taito fremhevet at president Zine Abedine Ben Ali, som ble tvunget til å flykte, har vært god mot jødene i landet. «Men uheldigvis ble han fullstendig ødelagt av korrupsjon», sa Taito.
Organisasjonen hans har kontakt med de tunisiske jødene gjennom tredje part i Frankrike, men Taito sier at han ikke ser noen grunn til at disse jødene skulle flytte til Frankrike i stedet for Israel. «I så fall vil oppholdet der bli midlertidig. Muslimene utgjør opp til 15% av befolkningen der», avslutter han med.
IsraelNationalNews.com
Det har bodd jøder i Tunisias hovedstad Tunis siden rundt 1270, etter at Ludvig IX tok Kartago. Ludvig selv døde utenfor bymuren, og hans hær, svekket av dysenteri, ble jaget bort. Muslimer og jøder som flyktet fra Andalusia etter den spanske gjenerobringen har dannet grunnlaget for Tunis’ rikdom og intellektuelle liv.
Wikipedia: Tunis
Jødene på øya Djerba har bodd her i 2.500 år. Antallet har sunket etter 1967 på grunn av emigrasjon til Frankrike og Israel. De fleste jødene her tilhører den judaistiske stammen Cohanim, og har vært lojale mot sin tro i århundreder.
Wikipedia: DjerbaStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: