En god kveld for jødiske talenter

Det var en bra kveld for jødiske talenter ved Oscar-utdelingen i Hollywood i natt.
Helt fra starten av utdelingen av den høythengende Oscar-prisen, eller Academy of Motion Picture Arts and Sciences Award som den egentlig heter, da James Franco og Anne Hathaway spant en dreidel på scenen, og nevnte Francos stolte jødiske bestemor for lytterne, var det klart at det ville bli en god kveld for jødiske talenter, skriver Haaretz og Jewish Journal.
Blant de fremste vinnerne var Natalie Portman, som strålte stolt og gravid. Hun er israelsk-amerikansk, født i Jerusalem. Da hun var tre år gammel flyttet familien til USA. Hennes egentlige navn er Natalie Hershlag, og hun kommer fra jødiske innvandrere fra Østerrike og Russland på morssiden, og Polen og Romania på farens side. Hennes far er fertilitetsspesialist, og moren arbeider som hennes agent. Portman har sagt at selv om hun «virkelig elsker USA, så er hjertet mitt i Jerusalem. Det er der jeg føler meg hjemme.»
[pullquote]Helt fra starten av prisutdelingen var det klart at det ville bli en god kveld for jødiske talenter.[/pullquote]»Kongens tale,» som fikk prisen for beste film, hadde Emile Sherman som en av de tre produsentene. Hun er stolt etterkommer av en prominent australsk jødisk familie. Filmforfatteren David Seidlers (73) besteforeldre på farssiden ble drept i Holocaust.
Og den danske Susanne Bier fikk prisen for beste fremmedspråklige film, med sin «I en bedre verden». Hun studerte to år på Hebrew University og Bezalel Academy i Jerusalem. Forfedrene hennes flyktet fra utslettelse i henholdsvis Nazi-Tyskland og Tsar-Russland.
Israelske filmer ble eliminert tiligere i år, men en liten dokumentar laget i Tel Aviv om arbeidet på Bialik-Rogozin-skolen vant en pris for beste film i sin kategori.
Ellers ble Kirk Simon og Karen Goodman hedret for sin film «Strangers no more», Lee Unkrich fikk pris for sin «Toy Story 3», Randy Newman fikk sin andre Oscar for sin sang «We Belong Together» i samme film, og prisen for beste lydmiksing gikk til Lora Hirschberg og to kolleger for deres medvirkning til «Inception».
Haaretz
JewishJournal
Nordlys
Wikipedia: Natalie Portman
Wikipedia: Dreidel
Wikipedia: OscarStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: