DMTs Anne Sender forsvarer Otto Jespersen uttalelse om loppene og Holocaust

Jødisk leder forsvarer Jespersen
Jo Moen Bredeveien, Dagsavisen, 6.12.2008
DMTs Anne Sender forsvarer Otto Jespersen uttalelse om loppene og flatlusene som døde i Holocaust. Hun er faktisk mer tolerant til O. Jespersen enn til ortodokse og sionistiske jøder.  Interessant.
Jespersen sa: «Jeg vil også benytte anledningen til å minnes alle de milliarder av lopper og flatlus som mistet livet i tyske gasskamre, uten å ha gjort noe annet galt enn å slå seg ned på personer av jødisk opphav.»


Otto Jespersen beskriver underliggende fordommer om jøder når han sier «det var jo til og med dere som hang opp Jesus på korset». Det sier Anne Sender, forstander i Det Mosaiske Trossamfund.
– Humor skal forløse og strekke grenser. Jespersens tirade i denne uken beskriver fordommer mot jøder i det norske samfunnet på en treffende måte. De holdningene er bekymringsfulle, men det blir feil å ta pianisten.
Det sier Anne Sender, forstander i Det Mosaiske Trossamfund. Hun vil ikke anklage Jespersen for antisemittisme, selv om han i denne ukas torsdagsklubb harselerte med staten Israel og hevdet at jødene drepte Jesus – og blandet, jøde, israeler, nordmann, religion og politikk i samme saus.
– Når Jespersen sier på TV at han ikke er antisemitt, og faktisk ber om unnskyldning for sin replikk fra forrige uke, tror jeg på ham.
På grensen
Forstander Sender skjønner at de som har opplevd Holocaust reagerer på Jespersens utspill i forrige ukes program av «Torsdagsklubben», om å minnes de milliarder lopper og lus som døde i tyske gasskamre kun fordi de satt på jødiske kropper.
Jespersen har blitt anmeldt for uttalelsen.
Denne uken, derimot, mener altså Sender at Jespersen setter ord på tanker som rører seg ute i samfunnet.
– Jeg tror de aller fleste gjenkjenner dette som harselas med fordommer, og han sparker jo i alle retninger – ikke bare mot oss. Problemet er selvsagt de som ikke skjønner at dette er satire. Jeg har hørt fra foreldre at deres barn har blitt mobbet på skolen etter Jespersen utspill, som «jæ… jøde» og lignende. Der har han et ansvar han bør tenke over.
[SMA: Så Sender, var det ikke antijødisk forrige uke – men antijødisk i dag? Og hvorfor fortsetter Sender å fornekte antisemittismen i Norge mens hun selv beskriver fenomenet?] […]
Norge ikke antisemittisk
Generelt mener Sender at bildet av Norge som antisemittisk er feil. Hun reagerer på at et akademisk miljø i Israel kalte Norge Europas mest antisemittiske land under et seminar i Jerusalem nylig.
Seminaret, som ble omtalt i Dagsavisen, var basert på boka «Bak humanismens ansikt».
– Jeg stiller meg ikke bak seminaret. Forfatteren av boka var på besøk i Norge for å samle inn informasjon. Han snakket ikke med den jødiske forsamlingen i verken Trondheim eller Oslo, og han snakket ikke med Holocaustsenteret. Han brukte kilder i Norge som har en agenda som jeg tar sterkt avstand fra, sier Sender.
Hun snakker da om Senter mot antisemittisme og Erez Uriely, som har bidratt med et kapittel i boka.
– Kildene som er brukt gir feil farge og feil bilde.
[SMA: Er det karikaturene som ble publisert i norske aviser, eller de mange godt dokumenterte antisemittiske handlinger og uttalelser, som gir «feil bilde«?… Og hvorfor må man snakke med de som fornekter jødehat i Norge, eller anklager jøder for det, for å studere temaet?…]
Skader jødenes sak
– Det er sant at det snakkes mye om boikott av Israel i Norge, og at det forekommer karikaturer, skjeve mediebilder og andre overtramp. Men nyansene forsvinner i et slikt bilde. Det er på tide at vi i Det Mosaiske Trossamfund sier det rett ut: Vi stiller oss ikke bak Senter mot antisemittismes virkelighetsforståelse.
[SMA: Det er vi glad for. I motsetning til DMT fortier vi ikke problemet og anklager ikke offeret for voldshandlingen som er utført av aggressoren] […]
Sender sier at alt arbeidet som gjøres mot antisemittisme i Norge drukner når Senter mot antisemittisme ser antisemittisme der folk tråkker feil på grunn av uforstand eller politisk naivisme. Hun er redd for at det skal dannes et bilde av at jødene som gruppe sutrer hver gang noen sier noe om jøder og Israel.
[SMA: Så det er ikke jødehatere, men de som advarer mot dem, som skaper problem og øker jødehat, i følge DMT. Fornektelse av jødehat eller vanlig mobbing på skole, vold hjemme eller voldtekt, er kjente symptomer hos ofre. Men for å behandle et problem må man innrømme at det eksisterer.] […]Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: