Den tyrkiske regjeringen støttet ekstremistene

Av Yaakov Lappin, The Jerusalem Post, 9. juni 2010
Oversatt for SMA av Per Antonsen
IHH-aktivistene hadde nære forbindelser med Erdoğan, sier rapport.
En rapport som denne uken ble utgitt av Informasjonssenteret for etterretning og terrorisme (ITIC) opplyste at det har kommet frem nye detaljer som viser hvordan om lag 40 aktivister fra den tyrkiske islamistorganisasjonen IHH nøye planla et voldelig bakholdsangrep mot marinesoldater i forrige uke om bord i skipet Mavi Marmara, og hvordan de handlet med full støtte fra den tyrkiske regjering.
(Foto: IDFs informasjonskontor.)
IHH-aktivistene var væpnet med kniver, økser og andre våpen.  De kommuniserte med hverandre ved hjelp av walkietalkies, satte opp et kontrollrom om bord i skipet og opprettholdt nære forbindelser med den tyrkiske statsminister Recep Tayyip Erdoğan, forteller rapporten.
Det har i tillegg kommet frem at skipet Mavi Marmara ble innkjøpt av IHH fra er større rederi som eies av Istanbul kommune som styres av det regjerende partiet AKP.
ITIC sier at rapporten deres var basert på en foreløpig analyse av utsagn fra passasjerer som var om bord i Mavi Marmara etter at skipet var blitt tauet inn til Ashdod havn i forrige uke, så vel som på informasjon funnet i datamaskiner som av IDF ble beslaglagt fra IHH-medlemmer.
”Aktivistene som handlet i overensstemmelse med et klart definert internt hierarki, gikk om bord i skipet i Istanbul havn uten å måtte gjennomgå sikkerhetskontroll, i motsetning til de øvrige passasjerene som gikk om bord i Anatolia etter en fullstendig inspeksjon,” sier rapporten.
”IHH-aktivistenes forberedelser inkluderte det å håndtere walkietalkies da de gikk om bord, å overta øvre dekk, å sette opp et kontrollrom for samband og en briefing som ble gitt til aktivistene to timer før konfrontasjonen av IHH-lederen Bülent Yildirim, som var om bord på skipet og ledet sine menn,” fortsatte rapporten.
Nære forbindelser mellom IHH og statsminister Erdoğan
Mennene var væpnet med store mengder med kniver, økser, vaierstumper, metallrør brukt som køller, skiftenøkler og andre våpen, sier rapporten.  ”De var også utstyrt med tapetkniver som var lagt frem på øvre dekk på forhånd,” tilføyde rapporten.
”Passasjerene, inkludert IHH-aktivistene, sa at det var nære forbindelser mellom organisasjonen og den tyrkiske statsminister Tayyip Erdoğan, og at den tyrkiske regjering var involvert i forberedelsene for konvoien,” hevdet rapporten.
En journalist om bord i Mavi Marmara som beskrives som å ha gode forbindelser med lederne for den tyrkiske regjeringen og Bülent Yildirim, lederen for IHH, skal ha sagt at; ”Konvoien ble organisert med støtte fra den tyrkiske regjering, og statsminister Erdoğan ga den ordre om å seile.  Det skjedde til tross for at alle visste at den aldri ville nå frem til bestemmelsesstedet,” ifølge rapporten.
Filer som ble funnet i bærbare datamaskiner som ble konfiskert fra IHH-medlemmer, inneholdt et brev, skrevet på tyrkisk fra IHH-leder Bülent Yildirim til den tyrkiske president Abdullah Gül.  Brevet anmodet om Güls assistanse i et forsøk på å få løslatt en IHH-aktivist ved navn Izzat Shahin fra et israelsk fengsel.
Shahin var blitt arrestert av israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden den 27. april under mistanke om å ha overført kontanter til Hamas kamuflert som veldedighetsstøtte.  Han er senere blitt deportert fra Israel ”på anmodning fra tyrkiske myndigheter,” la rapporten til.
Skipet Mavi Marmara ble innkjøpt fra den AKP-styrte Istanbul kommune.
En annen datafil viste at ”IHH kjøpte skipet Mavi Marmara fra det tyrkiske selskapet IDO … som ble opprettet i 1987 av Istanbul by.”  ”IHH anskaffet Mavi Marmara fra Istanbul kommune som styres av [Erdoğans parti] AKP.  Det er ikke tenkelig at IHHs Gaza-operasjon kunne ha vært gjennomført uten myndighetsgodkjennelse på høyt nivå,” skrev Svante Cornell, en svensk sikkerhetspolitisk ekspert som er spesialisert på Eurasia i en artikkel publisert på mandag
Cornell, som er redaktør ved Stockholms Central Asia-Caucasus Institute, sier at IHH er “et eksempel på hvordan frivillige organisasjoner utnyttes på det utenrikspolitiske området,” idet han tilføyde: ”IHH kjører felles prosjekter med the Turkish International Cooperation and Development Agency, og rapporteres å ha blitt brukt av myndighetene for å støtte opp under Tyrkias stilling i Nord-Irak gjennom å distribuere hjelp til folkegrupper der.  IHH har sitt opphav i den ortodokse islamske Milli Görüş-bevegelsen som partiet AKP ble organisasjonsmessig skilt ut fra i 2002.
 
”IHH er således kjent som en vaskekte islamistisk bevegelse som flere ganger har vært mistenkt og etterforsket for påstått medvirkning til våpenforsendelser til islamske styrker i forskjellige konflikter, så som i Afghanistan og Bosnia. Den fremstående tidligere franske forhørsdommer i anti-terrorsaker, Jean-Louis Bruguière, har flere ganger bevitnet at IHH hadde “klare og langvarige bånd til terrorisme og jihad,” inkludert tilknytning til al-Qaida sent på 1990-tallet,” tilføyet Cornell.
Ely Karmon, en seniorforsker fra det Herzliya-baserte International Institute for Counter-Terrorism, fortalte til Jerusalem Post at siden AKP kom til makten har partiet gjentagne ganger arbeidet for å støtte IHH.  Etter at AKP ble valgt inn i regjeringsposisjon i 2001, henla AKP-regjeringen en større granskning av IHH som var påbegynt i 1996 og som undersøkte mistanker om at organisasjonen overførte våpen og annen støtte til terroristorganisasjoner omkring i verden, sa Karmon.
I januar bisto IHH med å organisere en konvoi til Gaza som strandet i El-Arish på Sinai etter å ha blitt nektet anløp til Gaza av Egypt: ”Tyrkia la et stort press på Egypt for å slippe konvoien inn i Gaza.  Egypterne gikk til slutt med på det,” tilføyde Karmon.  En egyptisk soldat ble drept i sammenstøt mellom medlemmer av konvoien og egyptiske sikkerhetsstyrker.
 
I forrige uke frigav Medieforskningsinstituttet for Midtøsten, MEMRI, filmklipp med utsagn som lederen for IHH, Bülent Yildirim, kom med i Gaza i februar 2009.  I talen sin, som var spekket med henvisninger til ”martyriet,” sa Yildirim: ”Alle mennesker i den islamske verden ville ønske seg en leder som [den tyrkiske statsminister] Recep Tayyip Erdoğan.»
      *****
 
Kilde: Jpost
Relaterte artikler:
Tyrkia har byttet side
Et angrep innpakket i fred
Dra tilbake til Auschwitz!
Krigen mot Israel
Forholdet bekymrer USA
‘Israel agrees to ease blockade’
‘Activists should face inquiry ‘
European Jews demand EU ban on IHHStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: