Den sosialdemokratiske burka

Ønsketanken om at den arabiske verden er i ferd med å bytte sin arabisk-muslimske kultur med våre jødisk-kristne demokratiske verdier har forvandlet mange av våre mediefolk og politikere til tyngdekraftløse hallusinerte vesener. Hverken de mange kvinner som fylte Tahrir-plassen i Kairo, godt dekket av enten hijab eller niqab, eller journalisten som ble brutalt voldtatt midt på plassen i Allah den barmhjertiges navn, har på noen måte dempet optimismen: Den arabiske verden skal demokratiseres, og kvinnene skal komme seg ut av niqab-fengselet og slutte seg til det siviliserte samfunnet. Men hva slags kvinnelig image er det vi har tenkt å eksportere til våre muslimske søstre?


(klikk på bildet for større versjon)

En av de mektigste norske kvinnene i vår tid har utvilsomt vært vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Hun klarte å nå helt til topps, noe de fleste av oss bare kan drømme om. Hun burde vel være enhver kvinnes rollemodell? Til tross for alt dette har hun faktisk i det daglige aldri blitt et forbilde for unge kvinner i Norge. Ingen synes å se på henne som sitt idol, og da er det vel litt merkelig om vi kan selge denne type ”moderne” og frigjort kvinne til den muslimske verden? Gro ser rett og slett ikke ut til å være fristende nok til å få muslimske kvinner til å komme ut av niqaben, hvor de, om ikke noe annet, kan pynte seg med så mye feminint glitter og stas, gull og sminke som de selv vil.
Selv om Gro har skapt en særegen uniformsstil blant sine sosialdemokratiske yrkeskolleger, ser vi at flere og flere kvinner i Norge velger noe helt annet. De tør ta et tradisjonelt valg som er i pakt med naturen. Majoriteten har lyst til bare å være kvinner, – de har lyst til å bli seg selv.  Problemet er at det bare er de færreste av dem som blir tatt på alvor, og på en underlig måte blir denne majoriteten av kvinnene en usynlig del av vårt samfunn, ikke minst når man snakker om likestilling. Unntak fra den profesjonelle konformiteten er eksempelvis den kloke, vakre og feminine Siri Kalvig, værdamen fra storm.no, og den modige Hanne Nabintu Herland. Resten legger seg til et image med jernansikt og uniform, – den norske sosialdemokratiske burka.
Det er denne siste gruppe kvinner som er mest synlige i vårt samfunn, slik som for eksempel Gro Harlem Brundtland og hennes blåkopi Randi Flesland, – kvinner som så langt de får det til er avskrelt alt som kan minne om noe feminint. Deres arbeidsburka består av en herrejakke med et skjerf som dekker over og fjerner den naturlige topologi.  Det hele suppleres av de fleste med et ansikt av jern som utstråler makt.  Selv ikke den billedskjønne Manuela Ramin Osmundsen klarer helt å fjerne det inntrykket. Er det dette som kreves av oss kvinner i det moderne, demokratiske og frigjorte Norge?  Er det dette som er inngangsbilletten til styrerommene hvor det kanskje er ment å signalisere kompetanse? Den dagen den forstandige og vakre Karita Bekkemellem Orheim bestemte seg for å komme ut av skapet og å bytte de godkjente arbeidsklærne med et naturlig feminint image, ble hun sendt hjem.
For å tilfredsstille de misforståtte kravene om likestilling, har vi måttet skape et lag av kjønnsnøytrale kvinner som opererer som en missing link mellom den mannlige og den kvinnelige yrkesverden. Men bak de sosialdemokratiske kulissene finnes det et flertall av oss som fortsatt vil være kvinner og feminine akkurat som Karita. Vi vil ikke ha denne vestlige burkaen på oss, vi vil amme våre barn og vi vil lakkere våre negler. Vi vil bære en glitrende håndveske uten at det skal misoppfattes som å gå på bekostning av det vi har mellom ørene.  Vi vil være frie og feminine yrkesaktive kvinner uten noen slags påhengt statsburka.
Den underliggende maktlysten som vi fornemmer hos noen av de burkakledte yrkeskvinner, er ikke noe mål på deres intellektuelle kapasitet. Det går faktisk an å være både feminin og intelligent. Det er bare det at vår vestlige kultur ennå ikke har fått den selvsagte åpenbaringen at modernismen ikke er på kollisjonskurs med naturen. Derfor har vi ennå et stykke å gå før vi lærer at veien inn i fremtiden ikke behøver å gå gjennom mislykkede sosiale eksperimenter.
For å lese tidligere ledere finn kategorien «Leder» i nedtrekksmenyen i venstre kolonne, eller klikk her…Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: