Den siste overlevende fra 1929-massakren i Hebron er død

Av Noam Arnon, talsmann for den jødiske menigheten i Hebron
Opprinelig publisert i INN (hebraisk)
Joseph Lazarowsky døde forrige uke, den 28.01.2010. Det er viktig å minne om og minnes den alvorlige hendelsen som massakren av jødene i Hebron på en lørdag anno 1929, er.
Josephs far, Bezalel Lazrowsky, hans søster Deborah Lazrowsky og hans onkel, Israel Lazrowsky som var en yeshiva-student, ble drept foran hans øyne. Under disse opptøyene ble også bestefaren, Aharon Leib Gutlevsky drept. Han var en av de første innbyggerne i byen Herzliya, og far til Josephs mor, som kom til Hebron for å feire sabbat med sin familie.
De ble myrdet i stuen, dit de rømte fra de arabiske morderne. Josef var en gutt på ca. 5-6 år. Etter at araberne hadde myrdet faren, onkelen og søsteren, var det bestefaren som fremsa  den jødiske bønn ”Smah Israel” (hør Israel), for ham, like før bestefaren selv ble myrdet. Like ved ble en yeshiva-student myrdet og falt over Joseph som ble dekket med studentens blod. Morderne som trodde at også gutten var død, lot ham være i fred. Slik ble han berget fra døden. Joseph hadde en søster som også kom seg ut i live fra massakren, og som døde for noen år siden.
Historien om hvordan Josephs mor ble berget, er unik. Hun ble slått med kniver mens hun prøvde å beskytte Josephs unge søster med sin kropp. Sammen med noen av de døde ble hun brakt til misjonssykehuset ved Profetenes gate i Jerusalem. Hennes søster som var sykepleierske ved Hadassah-sykehuset i Jerusalem, dro til likhuset, og så at søsteren fortsatt hadde en svak puls, men den arabiske legen som var til stede nektet henne å gi søsteren hjelp. Fort dro hun opp i gaten til Ben Yehuda-markedet, der hun leide 4 bærere, som i all hemmelighet bar hennes døende søster til Hadassah-sykehuset. Der lå hun et halvt år før hun helt frisk kom seg ut av sykehuset.
Som ung mann gjorde Joseph tjeneste i PALMACHs maritime avdeling, etterfulgt av mange år i sikkerhetstjenesten.
I de senere år førte Joseph en kamp mot staten Israel for å få terroroffererstatning, men uten hell.
Sommeren 2009 (7.9.2009) besøkte Joseph Hebron. Han ble invitert til å holde en tale under den statlige minnedagen for 1929-massakren i Hebron. Joseph berettet historien om massakren i detalj, helt klar og med full kontroll, noe som imponerte de flere hundre deltagerne som var til stede.
Vi lyser fred over hans minne.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: